Geschiedenis

Stamppot bestaat al vele jaren en is inmiddels een echt traditioneel, Hollands recept. De stamppot is erg populair en niet meer weg te denken uit onze Nederlandse keuken.

Er bestaan verschillende variaties op de ouderwetse stamppot. Hoe is dit nu precies ontstaan? En wist je dat het oorspronkelijke gerecht door Spanjaarden naar Nederland is gebracht?

Wintergerecht
We kennen de stamppot ook wel onder de naam hutspot of stoemp. Dit gerecht werd eeuwen geleden al gegeten. Vooral in de winter, omdat het een warm en stevig gerecht is. Ook waren er in de oogstmaanden aardappelen in overvloed. Stamppot was eenvoudig te maken en relatief goedkoop.

Middeleeuwen
De eerste stamppot ontstond al in de Middeleeuwen. Echter wel in een andere vorm dan de huidige stamppot, want aardappelen kenden we in Nederland toen nog niet. De Middeleeuwse stamppot was niets meer dan een brijachtige soep van granen, groente en vlees, klaargemaakt in één grote pan.

Prins van Oranje – Leids Ontzet
In oktober 1574 liet de Prins van Oranje de Hollandse dijken doorsteken. Dit gebeurde om de Spaanse bezetters te verdrijven die vanaf mei rond Leiden bivakkeerden. De stad was al die maanden hermetisch afgesloten met onvoldoende voedsel. Uiteindelijk verspreidde de pest zich en stierven duizenden inwoners.

De Spaanse troepen verlieten na het doorsteken van de dijken halsoverkop het kamp rondom de stad van Leiden. Er werd van alles achtergelaten, waaronder een grote pan met fijngestampte wortelen en pastinaken. Dit gerecht werd door de uitgehongerde bewoners Hutspot genoemd.

Tot op de dag vandaag wordt op 3 oktober in Leiden het Leids Ontzet gevierd. Daarbij wordt traditioneel hutspot gegeten.

Stamppot Maandag
De stamppot is populair bij jong en oud. Er bestaan tegenwoordig vele honderden recepten en variaties op de ouderwetse hutspot. Door de vrienden Arthur en Jan Wijbe is het begrip Stamppot Maandag geintroduceerd. Nieuwsgierig? Lees hier meer over het ontstaan van Stamppot Maandag.