Boerenkool zoete aardappel stamppot met pastinaak (vegetarisch)

Deze boerenkool zoete aardappel stamppot is een smaakvolle combinatie van zoet, hartig en een vleugje umami dankzij de zongedroogde tomaten. Perfect voor een gezellige avondmaaltijd in de herfst of winter!

Boerenkool

Boerenkool is de winterkoning onder de groenten. De donkergroene gekrulde bladeren geven het niet alleen een bijzondere uitstraling, maar ook een krachtige smaak.

Traditioneel is boerenkool een belangrijk ingredient in de Nederlandse keuken, vooral als het kouder wordt. Na een nacht vorst wordt boerenkool nog zoeter en smaakvoller, dus dat is het perfecte moment om deze lekkere groente op tafel te zetten. 

Boerenkool is niet alleen smaakvol, maar ook beroemd vanwege de vele voedingsstoffen. Het zit boordevol vitamine C, vitamine K en voedingsvezels – goed voor je lijf en je smaakpapillen. 

Deze keer koken we de boerenkool niet, maar gaan we de boerenkool roerbakken. Dan wordt hij namelijk nog knapperiger en smaakvoller. Net even anders en perfect voor deze bijzondere stamppot!

Zoete aardappel

De stamppot krijgt nog meer smaak dankzij de toevoeging van zoete aardappel. Zoete aardappelen zijn volgepakt met vitamine A, vitamine C, vezels en kalium en ze brengen niet alleen smaak, maar ook gezondheid op je bord.

Wat deze oranje lekkernij extra speciaal maakt, is de zoet-hartige smaak en zijdezachte textuur wanneer ze worden gekookt en gepureerd. Het is als een warme knuffel voor je smaakpapillen. Perfect voor in de winter!

Pastinaak

Het derde belangrijke ingrediënt in deze stamppot is pastinaak, de verborgen schat onder de groenten. Deze witte wortel zit boordevol vezels, vitamine C, vitamine K en een scala aan mineralen. Ook supergezond dus!

Wat maakt pastinaak zo bijzonder? Allereerst de textuur, pastinaak is stevig van buiten en zacht van binnen na het koken. Dan is er de smaak, een verrassende mix van wortelachtige zoetheid met een vleugje pit en nootachtige tonen. Een prima toevoeging aan deze stamppot. Yum!

Recept boerenkool zoete aardappel stamppot met pastinaak

Zou je deze boerenkool zoete aardappel stamppot graag willen proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de zoete aardappelen en de pastinaken en snijd ze in blokjes. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de blokjes zoete aardappel en pastinaak toe en kook ze tot ze zacht zijn, ongeveer 15 tot 20 minuten.

Stap 2

Snijd de rode ui en de knoflook in stukjes. Verhit een scheutje olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de rode uien en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn, ongeveer 5 minuten.

Stap 3

Voeg de boerenkool toe aan de uien en knoflook. Bak de boerenkool tot deze geslonken is en helder groen van kleur is geworden, ongeveer 5 tot 7 minuten. Voeg indien nodig een beetje water toe om te voorkomen dat het aanbrandt.

Stap 4

Giet de zoete aardappelen en pastinaak af en doe ze terug in de pan. Voeg de boter en melk toe en stamp alles tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 5

Snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Roer de gebakken boerenkool, rode ui, knoflook en zongedroogde tomaten door de puree.

Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden en serveer.

Eet smakelijk!

Serveertip! Deze stamppot is ook erg lekker met een (vegetarische) rookworst.

Liever veganistisch?

Deze stamppot is heel eenvoudig veganistisch te maken door de melk en de boter te vervangen met kookvocht van de zoete aardappels en pastinaken. 

Eet vaker stamppot!

Smaakt deze stamppot naar meer? Op deze website vind je nog veel meer lekkere stamppotrecepten. Probeer ook deze verwarmende winterse stamppotten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

500 gram boerenkool
4 middelgrote zoete aardappelen
2 pastinaken
2 rode uien
8 zongedroogde tomaten
2 teentjes knoflook
100 ml melk
50 gram boter
Zout en peper naar smaak
Olijfolie