Gevulde courgettestamppot met rode paprika

Stamppot courgette met rode paprika, basilicum en oude kaas (vegetarisch)

Deze vegetarische stamppot courgette is goedgevuld met onder andere paprika en oude kaas. Een gezonde en lekkere maaltijd die je het hele jaar door kunt eten!

Courgette

Courgette, ook wel bekend als zucchini, is een veelzijdige groente die behoort tot de pompoenfamilie. Het heeft een milde smaak en een sappige textuur. Courgette kan rauw worden gegeten in salades, geraspt worden voor gebruik in brood of muffins, of worden gebakken, gegrild of gestoomd als bijgerecht.

Het is een goede bron van vezels, vitamines en mineralen, terwijl het laag is in calorieën. In dit recept vullen we de courgette met stamppot, waardoor het er ook nog eens heel erg feestelijk uitziet!

Rode paprika

Een ander belangrijk ingrediënt in deze bijzondere stamppot courgette is rode paprika. Het is een rijpe vorm van de paprika, met een zoete en knapperige smaak. Rode paprika’s zijn een uitstekende bron van vitamine C, vitamine A en antioxidanten. Ze bevatten ook vezels en verschillende mineralen zoals kalium en foliumzuur. Rode paprika is niet alleen gezond, maar geeft ook een mooie kleur aan de stamppot.

Basilicum

Deze courgette stamppot smaakt nog lekkerder met de toevoeging van basilicum. Basilicum is een aromatisch kruid dat veel wordt gebruikt in de keuken, vooral in de mediterrane en Italiaanse gerechten. Het heeft een kenmerkende geur en smaak die wordt omschreven als fris, zoet en licht peperig. Dankzij de basilicum krijgt de stamppot een beetje meer pit.

En wist je dat basilicum ook enkele gezondheidsvoordelen heeft? Het bevat essentiële oliën, antioxidanten en voedingsstoffen zoals vitamine K, vitamine A, calcium en ijzer. 

Recept stamppot courgette

Heb je zin om deze mooie maaltijd op tafel te zetten? Volg de onderstaande stappen om het gerecht te maken.

Stap 1

Schil en was de aardappelen, verwijder de pitten en snijd ze in vieren. Kook de aardappel in 15-20 minuten beetgaar in water.

Stap 2

Snijd 2 courgettes in de lengte doormidden en hol ze helemaal uit met een eetlepel. Snij 1 courgette in plakken. Als de aardappelen 10 minuten gekookt hebben voeg dan de plakken courgettes en de over overblijfselen van de uitgeholde courgettes bij de aardappelen. Verwarm de oven voor op 180 °C.

Stap 3

Was en pluk het basilicum en snij deze in dunne reepjes. Was de paprika en verwijder zaadlijster en snij de paprika in dunne reepjes.

Stap 4

Giet de aardappelen met courgettes af en stamp ze fijn. Roer dan de volle melk en een klontje gezouten roomboter door de aardappelen heen. Meng hierdoor de fijn gehakte zongedroogde tomaatjes door. Breng de stamppot op smaak met wat peper en zout. Roer als laatste de basilicum en de paprika door de stamppot.

Stap 5

Leg de uitgeholde courgettes op de bakplaat met bakpapier. Vul deze met de stamppot. Strooi de geraspte oude kaas erover. Zet de gevulde courgettes met stamppot ongeveer 10 à 15 minuten in de voorverwarmde oven van 180 graden. De gevulde courgettes is klaar wanneer de oude kaas mooi gesmolten is. 

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Vervang de melk met het kookvocht van de aardappelen of gebruik een plantaardige melk. Sojamelk past het beste bij stamppot.

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Deze website staat vol met smakelijke stamppotrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op deze pagina om al onze recepten te bekijken. 

Heb je zelf ook een lekker stamppotrecept gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

500 g kruimige aardappelen
1 bosje basilicum
1 rode paprika
3 courgettes
200 g geraspte oude kaas
2 dl volle melk
Klontje gezouten roomboter
peper en zout