mediterrane stamppot

Mediterrane stamppot met rucola en zongedroogde tomaten

Terug van vakantie en wil je nog even lekker in Mediterrane sferen blijven? Of ben je de afgelopen weken niet of heel ergens anders op vakantie geweest? Maak dan deze heerlijke Mediterrane stamppot en waan je (weer) even lekker in een van de Mediterrane landen met ingrediënten als zongedroogde tomaten, mozzarella en basilicum. 

Rucola

Rucola is een pittige en licht bittere bladgroente die veel gebruikt wordt in salades en als garnering op pizza’s en andere gerechten. Hoewel rucola niet vaak wordt gebruikt in stamppotgerechten, kan het een interessante en smakelijke toevoeging zijn aan stamppotgerechten.

Rucola is rijk aan vitamines en mineralen, zoals vitamine K en foliumzuur, en bevat ook antioxidanten. Door rucola toe te voegen aan stamppot, voeg je dus extra voedingsstoffen toe aan de maaltijd. Daarnaast kan de pittige smaak van rucola een leuke twist geven aan de vaak zware en aardse smaken van stamppot.

Mediterrane stamppot recept

Heb je zin om deze lekkere zomerse stamppot te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappelen in 10 minuten gaar.

Stap 2

Giet de aardappelen af en leg ze op een bakplaat, samen met de cherrytomaatjes, sjalotten, pijnboompitten en zout en peper naar smaak. Besprenkel er 2 el olijfolie over en zet het geheel 20 minuten in de oven.

Stap 3

Haal de plaat uit de oven, giet de room erover en leg er de rucola, gedroogde tomaat en mozzarella bovenop. Schep over in een ruime schaal en stamp het geheel grof.

Giet de rest van de olijfolie over de mediterrane stamppot en bestrooi met basilicum. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen zuivel of dierlijke producten? Vervang de mozzarella en de room dan voor een vegan variant. 

Meer inspiratie voor zomerse stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Je kunt dit smakelijke Nederlandse gerecht het hele jaar door op tafel zetten. Dit zijn een paar andere stamppotten die het erg goed doen in de zomer.

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

2 kg kruimige aardappelen (geschild en in gelijke stukken gesneden)
4 el olijfolie
1 zak rucola
3 sjalotjes (gepeld in ringen)
300 g cherrytomaten (gehalveerd)
40 g pijnboompitten
1 dl room
8 zongedroogde tomaten (uit blik in olie)
2 bollen mozzarella (in plakjes)
blaadjes van 3 takjes basilicum
zout en peper
ovenplaat bekleed met bakpapier.