Stamppot spinazie zongedroogde tomaat: een heerlijke combinatie!

Deze stamppot spinazie zongedroogde tomaat is een perfect gerecht voor de lente. Niet te zwaar, maar wel heel smakelijk. Een stamppot met een twist!

Spinazie

Spinazie is een veelzijdige groente die het hele jaar door verkrijgbaar is, hoewel de kwaliteit meestal het beste is in het voorjaar. Het is dan ook echt aan te raden om veel spinazie te eten in de lente. Spinazie is een rijke bron van voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E, K, ijzer, calcium, magnesium, foliumzuur en kalium. Lekker gezond!

Je kunt spinazie rauw eten, maar ook wokken, koken of stomen. Een veelzijdige groente, geschikt voor salades, pasta’s en natuurlijk stamppot.

Zongedroogde tomaat

Deze stamppot krijgt een unieke smaak met de toevoeging van zongedroogde tomaat. Deze zijn (veel) sterker van smaak dan reguliere trostomaten. Zongedroogde tomaten zijn tomaten die zijn gedroogd in de zon of in de oven, waardoor het vocht uit de tomaten wordt onttrokken en de smaak geconcentreerd wordt. Vaak worden de tomaten vooraf gemarineerd in olie en kruiden om extra smaak toe te voegen.

Zongedroogde tomaten geven extra smaak aan gerecht en een vleugje zoetigheid. En dat maakt deze stamppot nog lekkerder!

Recept stamppot spinazie zongedroogde tomaat

Wil je deze smakelijk lentestamppot zelf eens proeven? Volg de onderstaande stappen en de stamppot staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Kook de aardappelen in een ruime pan met water en zout in 20 minuten gaar.

Stap 2

Verwarm in een koekenpan 2 el olie van de zongedroogde tomaatjes. Braad de slavinken kort en laat ze in circa 12 minuten gaar worden.

Stap 3

Stamp de aardappelen tot puree en maak deze (naar smaak) smeuïg met melk en vloeibare margarine.

Stap 4

Verwarm in een ruime hapjespan of wok 3 el olie van de zongedroogde tomaatjes en fruit hierin de sjalotsnippers. Voeg de spinazie toe en bak deze kort mee.

Stap 5

Meng spinazie en de zongedroogde tomaatjes door de puree. Serveer met een slavink.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch of veganistisch?

Je kunt de slavink zonder problemen achterwege laten, de stamppot is op zichzelf ook erg smakelijk! Daarnaast kun je natuurlijk een vleesvervanger naar keuze toevoegen.

Als je liever helemaal geen dierlijke producten eet, kun je de melk en de margarine vervangen met een plantaardige variant of wat kookvocht van de aardappelen gebruiken.

Meer lentestamppotten

Stamppot is niet alleen een gerecht voor de winter, je kunt dit Hollandse gerecht het hele jaar door op tafel zetten. Dit zijn de lekkerste stamppotten voor in de lente

Kijk op deze pagina voor al onze recepten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag.

Advertentie

1kg aardappels
600 gram verse spinazie
8 el zongedroogde tomaat
2 sjalotjes
125 ml melk
3 el margarine
4 slavinken
nootmuskaat
zout en peper naar smaak