Boerenbont servies: het meest beroemde (stamppot)servies van Nederland

Het Boerenbont servies, wie kent het niet? Al generaties lang is Boerenbont hét servies op tafel bij heel veel gezinnen. Voor veel Nederlanders voelt het Boerenbont servies als thuiskomen. En stiekem smaakt (boerenkool)stamppot vanaf Boerenbont ook nét een beetje lekkerder. In dit blogartikel lees je alles wat je over dit beroemde Nederlandse servies wilt weten.

De geschiedenis van Boerenbont serviews

Bijna alle Nederlanders kennen of hebben zelfs wel iets van het Boerenbont servies, maar weinigen weten waar dit populaire servies vandaan komt. 

Halverwege de 19e eeuw opende ‘Pottenkoning’ Petrus Regout, die uit een familie van aardewerk-handelaren kwam, een aardewerkfabriek aan de oever van de Maas in Maastricht. De rivierklei in die buurt bleek ontzettend geschikt te zijn om aardewerk mee te maken. Binnen de kortste keren produceerde zijn fabriek daarmee dan ook een hele reeks serviezen.

Tot die tijd werd aardewerkservies nog altijd met de hand gemaakt op draaischijven. Maar tijdens de industriële revolutie ontdekte Regout dat je met stoommachines sneller en dus meer kunt produceren. Bovendien werd door het gebruik van mallen al het servies beter en meer gelijk van vorm. 

In 1841 produceerde Regout zijn eerste Boerenbontartikelen, waarbij handgeschilderde en geponste bloemen- en plantenpatronen in één of meerdere heldere kleuren volgens een vast schema werden aangebracht. 

Als snel werd dit door anderen overgenomen, waardoor in die tijd heel veel verschillende motieven in verschillende kleurencombinaties op serviezen te vinden waren. 

De naam Boerenbont

Het Boerenbontservies zoals we dat nu kennen heeft niet altijd die naam gehad. In de beginjaren werd dit servies met een nummer (nr. 15) aangeduid. Toen het in de jaren vijftig van de 20e eeuw zeer geliefd werd in Zeeland werd het ‘Decor Zeeland’ genoemd. Pas tussen de twee wereldoorlogen in kreeg het servies de (bij)naam ‘Boerenbont’. Waarschijnlijk omdat het goed betaalbaar was en het daardoor ook door de armere boerenklasse kon worden betaald. 

Een andere verklaring kan zijn dat het bloemendecor op het servies sterke overeenkomsten vertoont met het boerenlandschap van groen gras, blauwe lucht en rood met gele bloemen. 

Van Nederland naar België en weer terug naar Nederland

Pas vanaf de jaren 60 werd het servies ontzettend populair en succesvol. Na de sluiting van de aardewerkfabriek in Maastricht werden de rechten van Boerenbont verkocht aan de aardewerkfabriek Boch Frères in La Louvière in België. 

In 2011 kwam het servies weer in Nederlandse handen en sindsdien wordt er nog steeds verder gewerkt aan het karakteristieke decor. 

Het Boerenbont servies

Met het Boerenbontservies haal je het rijke buitenleven in huis. Of je nu op het platteland, in een buitenwijk of midden in de stad woont, met Boerenbont voel je je overal thuis. Het servies is tijdloos, universeel en past in elk interieur. 

De collectie bestaat o.a. uit verschillende maten bekers, kop & schotels, kommen, borden en schalen. Maar ook voor een theepot, botervloot, pannenonderzetter, snackschaal, eierdopjes, theelichthouder, best of een peper- en zoutvaatje kun je bij Boerenbont terecht. 

Kortom, met Boerenbont kun je een volledig servies in huis halen. Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

Het volledige assortiment van Boerenbont is te bestellen op de website boerenbontservies.nl

Boerenstamppot

Op een mooi diep Boerenbont-bord hoort natuurlijk een heerlijke stamppot. Een lekkere boerenkool ligt voor de hand, maar op onze website staan nog veel meer heerlijke stamppotrecepten.

Hieronder een aantal van onze favorieten op een rijtje:

Wat eet jij het liefst van of uit het Boerenbont servies? Deel het met ons via een reactie op onze social media (gebruik #stamppotmaandag) of stuur een gezellig mailtje naar stamppotmaandag@gmail.com

Advertentie
Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Zuurkool invriezen én ontdooien: onze tips!

Verse zuurkool over? Zuurkool invriezen is zo gedaan! In dit artikel leggen we stap voor stap uit hoe je zuurkool…
Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Stamppot opwarmen in de oven: onze tips!

Nooit meer droge of plakkerige stamppot! Ontdek de beste methode voor stamppot opwarmen in de oven. Geniet van een heerlijke,…
Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: onze tips

Aardappelen koken met schil: eenvoudig, smaakvol & gezond! Leer hoe je in een handomdraai aardappelen met schil kookt. Geniet van…