De moestuin deel 2

De moestuin

In de blog van afgelopen week hebben we aandacht besteed aan de verschillende moestuintjes en de combinatie van bloemen en planten.

Nu gaan we verder met de moestuintjes.

  • De verzorging

Als je het papier om het moestuintje verwijderd vind je de zaden verpakt in een potje gemaakt van houtvezels. Het potje is dus 100% afbreekbaar en je hoeft deze ook niet te verwijderen als je ze gaat verpotten.

Om te beginnen zet je het potje op een schoteltje op een lichte plek neer. Zet deze nooit direct in de volle zon. De aarde maak je een beetje vochtig. Als het potje droog is kun je ook een beetje water op het schoteltje doen.

 

  • Groeien

Plantjes moet je rustig laten groeien. We snappen dat je soms ongeduldig kan zijn als je na een paar dagen nog niks ziet, maar ga niet in de aarde zitten wroeten. Dat is niet goed voor de plant.

 

  • Water

We hebben het al eerder gezegd, het plantje moet een beetje vochtig zijn. Voorkom dat er een laag water blijft staan in de aarde of op het schoteltje. Gooi overtollig water dan weg.

 

  • Licht en donker

Plantjes houden van licht. Als het te donker is gaat de plant zelf op zoek naar licht waardoor deze sneller gaat groeien dan bedoeld. Alle energie die plant heeft zal dan in dit proces gaan zitten in plaats van het kweken van het gewas. De plant moet je ook niet vol in de zon zetten, dan verliest deze teveel vocht, gaat hierdoor hangen en droogt uit.

 

  • Warmte en kou

De plantjes houden in het begin van kamertemperatuur. Nadat ze zijn gegroeid en je ze hebt verpot of in de grond buiten hebt gezet zijn ze minder warmte nodig. Iets waar ze niet van houden is kou, vermijd daarom vorst.

 

  • Schimmels

Het potje en de zaadjes zijn allemaal natuurproducten. Door de combinatie van vocht, warmte en licht kunnen er schimmels ontstaan. Het ziet er misschien een beetje vies uit, maar het is niet schadelijk.

 

  • Verpotten

Als je plantje groter wordt moet je deze verpotten of in de grond in de tuin zetten. Dit moet je voorzichtig doen zodat je de wortels van de plant niet beschadigd. Omdat de plantjes in een houtvezelbakje zitten kun je dit hele potje in een keer in de grond doen. Na het verpotten kan het zijn dat je plantje slap gaat hangen, dit komt omdat de plant op zoek moet naar nieuwe voeding in de nieuwe grond. Zet daarom je plant op dat moment op een koelere plek, dan krijgen de wortels rustig de tijd om te wennen aan de nieuwe grond.

Advertentie
Tags
Bier, bier, bier en stamppot

Bier, bier, bier en stamppot

Wist je dat bier en stamppot heel goed samengaan? In deze blog vertellen we waarom en welke stamppotrecepten het lekkerst…
Alles over rookworsten!

Alles over rookworsten!

Rookworst is niet weg te denken bij een lekkere stamppot. Wat weet jij over rookworsten? En wat zijn de allerlekkerste…
Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Zomerse stamppot: 5 heerlijke recepten

Stamppot in de zomer is net zo lekker als een 'typische' winterstamppot. Ontdek op Stamppot Maandag de lekkerste recepten voor…