De stamppot van Duitsland

Deze week hebben we weer een recept uit de categorie ‘De stamppot van…’. Deze week hebben we gekozen voor Duitsland. Enkele jaren geleden waren we in Berlijn en sindsdien zijn we beide allebei vaak terug geweest naar Duitsland.

Een typisch Duits recept is Currywurst. De snack is in 1949 uitgevonden in Berlijn door snackbarhoudster Herta Heuwer. Op elke drukke plek in Duitsland is wel een verkoper van deze worst te vinden.

De worst wordt bereidt op de grill en daarna in stukjes gesneden voorzien van kerriepoeder en saus. Als bijgerecht kan men kiezen tussen een portie friet of een broodje. Het broodje wordt dan los geserveerd, bedoeld om in de saus te dippen.

In 2009 is in Berlijn het Deutsche Currywurst Museum http://www.currywurstmuseum.com/ geopend.

Trek gekregen in deze worsten? Ze zijn makkelijk zelf te bereiden.

Wat heb je nodig:

  • 8 verse braadworsten
  • 2 uien (fijn gehakt)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 250 gr ketchup
  • 3 el balsamico
  • 2 el honing
  • ½ el sojasaus
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el kerriepoeder

Leg de braadworsten op een grillplaat of bak ze af. Hak de uien heel fijn en braad deze glazig in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en blus het geheel af met een beetje water en breng het geheel langzaam aan de kook. Zodra het begint te koken moeten de ketchup, honing en balsamico worden toegevoegd. Laat het geheel zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder. Mocht de saus onverhoopt iets te dik worden, verdun deze dan met een beetje water.

Snijdt de worsten in stukjes en voeg deze toe aan de saus. Schep het geheel door elkaar zodat de stukjes worst door de saus worden gemengd. Serveer het geheel op een bord en strooi er vervolgens nog wat kerriepoeder overheen.

De worst serveer je uit met knapperig gebakken frietjes of een hard broodje.

Eet smakelijk!

Tags
Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Vegetarisch eten: gezond voor ons lijf én voor onze planeet

Steeds meer mensen gaan vegetarisch eten of worden deeltijd-vegetariër. Behoor je tot deze laatste groep, dan eet je bewust een…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

Het is je vast niet ontgaan. Het nieuws stond er de afgelopen dagen vol mee: boodschappen zijn het afgelopen jaar…