De stamppot van Griekenland

De stamppot van… Griekenland!

Het voordeel van reizen is dat je culinair gezien veel lekkernijen tegenkomt. In deze rubriek nemen we steeds een traditioneel recept van een land waar Arthur of ik apart of samen geweest zijn.

Deze week hebben we Griekenland gekozen, hier was ik, in 2014 samen met mijn vriendin. We hebben daar heerlijk gegeten en gedronken. Een van de gerechten die we hebben gegeten is Moussaka.

Dit is een traditionele Griekse Ovenschotel, gemaakt op basis van aubergine. Uiteraard kun je bij dit gerecht zelf variaties aanmaken, houdt er dan wel rekening mee dat de bereidingstijd kan afwijken van onderstaand recept.

Ingrediënten voor de schotel

  • 1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
  • Zout en vers gemalen peper
  • Circa 50 gram bloem om te paneren
  • Circa 3 dl olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
  • 450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt)
  • 4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 snufje kaneel

Ingrediënten voor de saus:

  • 15 gr boter
  • 25 gr bloem
  • 3dl melk
  • zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 eetlepels Parmezaanse kaas geraspt

 

Bereidingswijze:

Snijdt de aubergine in plakken. Doe deze in een vergiet bestrooi ze met zout. Laat dit circa 30 minuten uitlekken, spoel ze daarna af en laat ze vervolgens weer uitlekken en droog ze met keukenpapier. Doe vervolgens bloem in een zak en voeg daar de aubergine aan toe. Schud het geheel zodat de plakken aubergine met bloem bedekt worden.

Verhit in een pan vijf eetlepels olie en leg de aubergineplakken erin. Schenk telkens wat olie in de pan wanneer je de rest bakt. Haal de plakken uit de pan en leg deze opzij. Bak vervolgens de uien en het lamsgehakt in dezelfde pan gelijkmatig bruin. Voeg er de tomaten. Tomatenpuree, knoflook, groene kruiden, kaneel en zout en peper aan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen tot dat bijna al het vocht is opgenomen of verdampt.

Smelt in een andere pan de boter voor de saus. Roer de bloem erdoor en schenk er, wanneer het een gladde pasta is, al roerende melk bij. Breng het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 2 minuten pruttelen. Zet daarna het gas/kookplaat lager en klop de eieren erdoor.

Leg in een ovenschaal een derde van de aubergineplakken op de bodem. Giet de helft van de vleessaus hierover. Daarover leg weer een derde aubergines en vervolgens weer de vleessaus. Die dek je af met de laatste aubergines. Schenk vervolgens de bechamelsaus over het geheel en strooi daaroverheen kaas.

Zorg ervoor dat de oven is voorverwarmd op 190 graden. Zet de schaal op een rooster in de oven en laat het 35-40 minuten bakken.

Serveer het gerecht uit met een plak feta. Eventueel kun je er een frisse salade bij serveren.

Eet smakelijk!

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…