De stamppot van Polen

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze week hebben we gekozen voor Polen. Afgelopen jaar zijn we voor een paar dagen naar de stad Gdansk afgereisd.

Het recept dat we hebben gekozen is bigos. Dit is een jachtschotel (stoofpot) van wittekool, zuurkool, wortels, (gedroogde pruim) en verschillende soorten vlees, zoals worst, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en/of wild. Dit geheel wordt gekookt met kruiden, zoals zout, zwarte peper, echte marjolein en laurier.

Het is een typisch winterse maaltijd die goed vult. Met name in de koude Poolse wintermaanden is een goede maaltijd extra belangrijk.

Bigos is een recept wat je makkelijk thuis zelf kan maken. Houdt wel rekening met de stooftijd van 2 uur.

Bigos (4-6 personen)

Wat heb je nodig:

  • 1 kilo zuurkool
  • minstens 1 pond hamlapjes in dobbelstenen gesneen
  • 1 stuk (200 gram) salami of chorizo (of Poolse worst) in blokjes gesneden
  • 1 stuk rookspek (200 gram) in blokjes gesneden
  • liefst nog wat stukken kip of vlees(resten) met jus van (eer)gisteren
  • 3 uien, gesnipperd
  • paar tenen knoflook, gesnipperd
  • handvol gedroogde of 200 gram verse paddenstoelen in plakjes gesneden
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 0,5 fles witte wijn
  • 50 gram reuzel of anders olie
  • van elk een koffielepel; karwijzaad, mild paprikapoeder, marjolein
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout
  • 1 stevig bruin brood

Spoel de zuurkool in een vergiet  af onder de koude kraan. Fruit het spek en de uien in de reuzel of olie, doe de hamlapjes erbij en braad alles goed bruin. Schep hierbij alles regelmatig om. Doe alle andere ingrediënten erbij en zoveel water dat alles net onder staat. Laat het geheel ruim twee uur zeer zachtjes stoven, voeg als het droog dreigt te koken nog wat water toe. Eet er stevig bruin brood bij. (Over)morgen is het opgewarmd nog lekkerder.

Tags
Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

In kookboeken en op kookwebsites worden vaak verschillende inhoudsmaten voor recepten gebruikt om de juiste hoeveelheden aan te duiden. Zo…
Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Wanneer het in de zomer warm is, hebben veel mensen minder zin in (warm) eten. Vaak eten we dan iets…
Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

We starten deze eerste maandag van juli met fijn nieuws op het gebied van duurzaamheid. Sinds afgelopen donderdag, 1 juli…