De stamppot van Polen

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze week hebben we gekozen voor Polen. Afgelopen jaar zijn we voor een paar dagen naar de stad Gdansk afgereisd.

Het recept dat we hebben gekozen is bigos. Dit is een jachtschotel (stoofpot) van wittekool, zuurkool, wortels, (gedroogde pruim) en verschillende soorten vlees, zoals worst, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en/of wild. Dit geheel wordt gekookt met kruiden, zoals zout, zwarte peper, echte marjolein en laurier.

Het is een typisch winterse maaltijd die goed vult. Met name in de koude Poolse wintermaanden is een goede maaltijd extra belangrijk.

Bigos is een recept wat je makkelijk thuis zelf kan maken. Houdt wel rekening met de stooftijd van 2 uur.

Bigos (4-6 personen)

Wat heb je nodig:

  • 1 kilo zuurkool
  • minstens 1 pond hamlapjes in dobbelstenen gesneen
  • 1 stuk (200 gram) salami of chorizo (of Poolse worst) in blokjes gesneden
  • 1 stuk rookspek (200 gram) in blokjes gesneden
  • liefst nog wat stukken kip of vlees(resten) met jus van (eer)gisteren
  • 3 uien, gesnipperd
  • paar tenen knoflook, gesnipperd
  • handvol gedroogde of 200 gram verse paddenstoelen in plakjes gesneden
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 0,5 fles witte wijn
  • 50 gram reuzel of anders olie
  • van elk een koffielepel; karwijzaad, mild paprikapoeder, marjolein
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout
  • 1 stevig bruin brood

Spoel de zuurkool in een vergiet  af onder de koude kraan. Fruit het spek en de uien in de reuzel of olie, doe de hamlapjes erbij en braad alles goed bruin. Schep hierbij alles regelmatig om. Doe alle andere ingrediënten erbij en zoveel water dat alles net onder staat. Laat het geheel ruim twee uur zeer zachtjes stoven, voeg als het droog dreigt te koken nog wat water toe. Eet er stevig bruin brood bij. (Over)morgen is het opgewarmd nog lekkerder.

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…