Het witte goud

Het witte goud!

Het witte goud heeft iets van zijn glans verloren kopte de Volkskrant <http://www.volkskrant.nl/economie/asperges-extra-vroeg-en-half-zo-duur-dankzij-nieuwe-teelttechnieken~a4482148/> afgelopen week. De prijs voor asperges is de afgelopen weken gedaald naar 8 euro per kilo en ze zijn al volop verkrijgbaar in de supermarkten.

De tijd dat asperges pas rond april of mei op de markt kwamen ligt achter ons. Door nieuwe teelttechnieken is het telers gelukt om vroeger asperges te oogsten.  Een voorbeeld van die techniek is leidingen met warm water door het veld heen te leggen waardoor de asperge eerder geoogst kan worden.

De asperges zijn hierdoor eerder beschikbaar maar ook de prijs is gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. De een vindt dat de charme van de asperge zo ten niet gedaan wordt, de ander is juist blij met deze ontwikkeling.

We hebben ook een stamppotrecept met asperges, dit is wel de groene variant.

Het aspergeseizoen loopt tot traditioneel tot 24 juni, dat is de geboorte dag van de heilige Sint Jan. Daarna maken de telers de grond weer klaar voor de nieuwe oogst.

 

Enkele feitjes:

  • De meeste asperges komen uit Limburg, 60% van het totale aanbod
  • Ruim eenvijfde van de oogst gaat naar de export
  • Nederlanders eten ongeveer 800 gram asperges per jaar
  • Witte asperges groeien onder de grond, de groene en paarse boven de grond
  • Asperges kun je het beste bewaren in de koelkast, gewikkeld in een vochtige doek
  • Na het seizoen laten telers asperges uitgroeien tot gewas wat wel twee meter hoog kan worden!
  • Elk jaar wordt er een Aspergekoningin gekozen. Dit jaar is dat Ingrid van Rijswick uit Tienray.
Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…