Hoeveel

Hoeveel?

Iets waar we regelmatig vragen over krijgen (en zelf ook wel eens tegenaan lopen), is de hoeveelheid ingrediënten die gebruikt moeten worden in een gerecht.

We hebben een overzichtje gemaakt wat je kan helpen.

Aardappels

Als je een stamppot maakt waar aardappels in verwerkt zijn moet je als uitgangspunt ongeschild en ongekookt nemen. Gebruik voor stamppot kruimige aardappelen.

Richtlijn is: 250 gram aardappels voor een gemiddelde eter.

Groenten

Andijvie
Gemiddeld wordt er 500 gram panklare andijvie op 1 kilo aardappels gebruikt. Dit komt neer op 125 gram per persoon. Heb je andijvie uit eigen moestuin, maak deze dan schoon en weeg de juiste hoeveelheid af.

Hutspot (wortels en uien)

Bij 1 kilo aardappelen raden we je aan om 600 gram gesneden wortels te gebruiken en 400 gram gesneden uien.

Boerenkool

Bij 1 kilo aardappelen ben je ongeveer 500 gram boerenkool nodig.

Andere groenten

Er zijn meer stamppotten dan de klassieke varianten hierboven. Je kan bijvoorbeeld ook stamppot maken met tuinboontjes (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/paas-stamppot/), courgette (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/stamppot-met-walnoten/) of aubergine (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/stamppot-met-aubergine/). De hoeveelheden hiervoor zijn lastig te benoemen, maar ga uit van ongeveer 150-200 gram groenten per 250 gram aardappels.

Kaas

In sommige stamppotten is het lekker om kaas toe te voegen. Richtlijn is 20 gram geraspte kaas per persoon toe te voegen aan de stamppot.

Tags
Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

In kookboeken en op kookwebsites worden vaak verschillende inhoudsmaten voor recepten gebruikt om de juiste hoeveelheden aan te duiden. Zo…
Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Wanneer het in de zomer warm is, hebben veel mensen minder zin in (warm) eten. Vaak eten we dan iets…
Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

We starten deze eerste maandag van juli met fijn nieuws op het gebied van duurzaamheid. Sinds afgelopen donderdag, 1 juli…