Hoeveel

Hoeveel?

Iets waar we regelmatig vragen over krijgen (en zelf ook wel eens tegenaan lopen), is de hoeveelheid ingrediënten die gebruikt moeten worden in een gerecht.

We hebben een overzichtje gemaakt wat je kan helpen.

Aardappels

Als je een stamppot maakt waar aardappels in verwerkt zijn moet je als uitgangspunt ongeschild en ongekookt nemen. Gebruik voor stamppot kruimige aardappelen.

Richtlijn is: 250 gram aardappels voor een gemiddelde eter.

Groenten

Andijvie
Gemiddeld wordt er 500 gram panklare andijvie op 1 kilo aardappels gebruikt. Dit komt neer op 125 gram per persoon. Heb je andijvie uit eigen moestuin, maak deze dan schoon en weeg de juiste hoeveelheid af.

Hutspot (wortels en uien)

Bij 1 kilo aardappelen raden we je aan om 600 gram gesneden wortels te gebruiken en 400 gram gesneden uien.

Boerenkool

Bij 1 kilo aardappelen ben je ongeveer 500 gram boerenkool nodig.

Andere groenten

Er zijn meer stamppotten dan de klassieke varianten hierboven. Je kan bijvoorbeeld ook stamppot maken met tuinboontjes (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/paas-stamppot/), courgette (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/stamppot-met-walnoten/) of aubergine (https://www.stamppotmaandag.nl/recept/stamppot-met-aubergine/). De hoeveelheden hiervoor zijn lastig te benoemen, maar ga uit van ongeveer 150-200 gram groenten per 250 gram aardappels.

Kaas

In sommige stamppotten is het lekker om kaas toe te voegen. Richtlijn is 20 gram geraspte kaas per persoon toe te voegen aan de stamppot.

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…