Alles over rookworsten!

Rookworst is niet weg te denken bij een lekkere stamppot. Wat weet jij over rookworsten? En wat zijn de allerlekkerste rookworsten? Je leest het in dit artikel.

Geschiedenis van de rookworst

De rookworst is een van de bekendste en meest geliefde worstsoorten in Nederland en onmisbaar in een stamppot. De geschiedenis van de rookworst gaat terug tot de middeleeuwen, toen mensen vlees gingen roken om het langer houdbaar te maken.

De rookworst zoals we die nu kennen, is ontstaan in de negentiende eeuw in de stad Groningen. Destijds werden er veel slachterijen en worstenmakerijen opgericht in de stad, die worsten gingen maken van varkensvlees en rundvlees.

In die tijd was de rookworst nog niet zo bekend buiten Groningen, maar dat veranderde toen in 1920 de Hema begon met het verkopen van rookworsten. De Hema is nog steeds een van de grootste producenten van rookworsten in Nederland.

Tegenwoordig zijn er vele verschillende soorten rookworst verkrijgbaar, van fijne tot grove worst en van rundvlees tot vegetarisch. De rookworst is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse keuken en wordt vaak gegeten in combinatie met stamppot of erwtensoep.

Verschillende soorten rookworsten

Er zijn steeds meer verschillende soorten rookworsten verkrijgbaar. De rookworst die het meest gegeten wordt is de Gelderse rookworst. Deze is meestal gemaakt van varkensvlees, is lekker stevig en heeft een kruidige smaak. Daarnaast heb je ook pittige rookworst (nog meer smaak), runder rookworst en magere rookworst (minder vet). De laatste jaren komen er ook steeds meer vegetarische varianten op de markt.

Leuke feitjes over rookworst

Wist je dat:

 • Nederlanders eten jaarlijks zo’n 49 miljoen (!) rookworsten, waarvan het grootste deel rond de winterperiode.
 • Hema verkoop jaarlijks zo’n 10 miljoen rookworsten.
 • In 2004 heeft de rookworst de titel “Nationaal Erfgoed” gekregen van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed.

De lekkerste rookworsten

Het magazine Panorama deed een paar jaar geleden een test naar de lekkerste rookworst. Dit is de top 10 rookworsten volgens het testpanel van Panorama!

 1. Baroni ambachtelijke rookworst
 2. Keurslager
 3. Smaeckmeester ambachtelijk gerookt
 4. Unox runderrookworst
 5. HEMA rookworst
 6. Unox boerenscharrel rookworst mager
 7. Slagershuis Gelderse rookworst
 8. Hofstee De Drie Eiken magere rookworst
 9. Unox boerenscharrel rookworst Gelderse
 10. Unox pittige rookworst

Ben jij het hiermee eens? Wat is jouw favoriete rookworst?

Als je trouwens benieuwd bent naar de lekkerste vegetarische rookworst, dan moet je nog even wachten tot ze wat meer ontwikkeld zijn. Volgens het onderzoek van de consumentenbond in 2022 zijn vegetarische rookworsten vooralsnog niet heel erg lekker…

Stamppot met rookworst

Heb je zin in zo’n lekker sappige rookworst? Dit zijn fijne stamppotrecepten mét rookworst:

Kijk op deze pagina voor alle lekkere recepten.

Wij van Stamppotmaandag zijn dol op stamppot! Heb jij een lekker stamppotgerecht gemaakt en wil je het met ons delen? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag of mail het naar stamppotmaandag@gmail.com.

Advertentie
Tags
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…