Sint pannekoek

Vier Sint Pannekoek met ons, leg er één op je hoofd!

Ken jij Sint Pannekoek al? Het is geen stamppot, maar wij houden deze traditie al jaren in ere. En hopelijk jij straks ook!

Sint Pannekoek is ooit bedacht door de striptekenaar Jan Kruis. Hij maakte in 1986 de schoolagenda van Jan, Jans en de Kinderen. Hierin markeerde hij 29 november als Sint Pannekoek.

Eigenlijk was Sint Pannekoek een onderwerp in een van de afleveringen in de wekelijkse strip. Kleine Catootje had geen trek in boontjes die mama had gemaakt, maar wel in heerlijke pannenkoeken. Opa Tromp bedacht spontaan, zoals alleen echte opa’s dat kunnen, het verhaal over de oude Rotterdamse traditie Sint Pannekoek.

Pannenkoek op je hoofd

Op 29 november worden er niet alleen pannenkoeken gegeten, maar wensen we elkaar ook een gezegende Sint Pannekoek. Hoe je dit doet? Door een pannenkoek op je hoofd te leggen en elkaar een vrolijke Sint Pannekoek te wensen!

Pannenkoek of Pannekoek

Deze dag heet officieel Sint Pannekoek, omdat er tijdens het ontstaan nog geen tussen -n werd geschreven. Ondanks dat we hier zelf een beetje jeuk van krijgen houden we ook deze naam in ere. Wist je trouwens dat je op de officiële website ook postzegels, ballonnen, wenskaarten en spandoeken kunt bestellen?

Hoe vier je dit met ons?

Sint Pannekoek wordt tegenwoordig vooral op social media gevierd. Heb jij Twitter, Facebook, Youtube of Instagram? Leg een pannenkoek op je hoofd, maak een foto of filmpje, wens al je volgers een fijne Sint Pannekoek en gebruik de hashtag #sintpannekoek (zonder n!!!).

Twee jaar geleden werd deze hashtag zo’n 250.000 keer gebruikt. Dat kan beter toch?

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

Inhoudsmaten voor recepten: een handig overzicht

In kookboeken en op kookwebsites worden vaak verschillende inhoudsmaten voor recepten gebruikt om de juiste hoeveelheden aan te duiden. Zo…
Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Stamppot in de zomer - Heerlijke zomerse stamppotrecepten

Wanneer het in de zomer warm is, hebben veel mensen minder zin in (warm) eten. Vaak eten we dan iets…
Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

Statiegeld: nu ook op kleine plastic flesjes

We starten deze eerste maandag van juli met fijn nieuws op het gebied van duurzaamheid. Sinds afgelopen donderdag, 1 juli…