Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn voor de fans van schaatsen en sneeuwpoppen.

Als het kouder wordt gaan we ook weer massaal aan de stamppot. Wat is toch het geheim van dit type gerecht dat bij winterse temperaturen massaal in de keukens wordt klaargemaakt.

Overwinteren

Waarom eten we juist in de winter zoveel stamppot? Vroeger werkte men in de zomer op het land. Dit was arbeidsintensief werk waarbij we veel energie verbranden. Om dit werk uit te kunnen voeren deden we in winter extra energie op door ‘stevig’ te eten.

Door stamppotten met vlees te bereiden, bijvoorbeeld worst en spek, creëerden we een extra laagje vet waarbij we ons ook beter tegen de kou konden beschermen.

Met name hutspot en boerenkool zijn echte winterse klassiekers. De traditie van stamppot eten in de winter is al die jaren blijven bestaan!

Wel zijn er door de jaren heen verschillende variaties op de ouderwetse stamppotten als boerenkool en hutspot bijgekomen en is stamppot ook in de andere jaargetijden een heerlijke lekkernij. Maar laten we eerst genieten van de winter!

Hier vind je meer over de geschiedenis van de stamppot.

Tags
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

10 tips om op de steeds duurder wordende boodschappen te besparen

Het is je vast niet ontgaan. Het nieuws stond er de afgelopen dagen vol mee: boodschappen zijn het afgelopen jaar…
8 oktober 2021: Dag van de Duurzaamheid

8 oktober 2021: Dag van de Duurzaamheid

Op de ‘Dag van de Duurzaamheid’ wordt extra aandacht besteed aan duurzaamheid. Denk hierbij aan het klimaat, energie, gezondheid en…