Andijvie zomerstamppot

Zomers stampen

Met deze warme dagen hebben mensen vaak minder trek in eten. Vaak eten we kleine porties van lichte gerechten. Stamppot is dan niet iets wat direct in je gedachten opkomt, al zijn er echter genoeg luchtige variaties.

De reden dat we met warm weer een verminderde eetlust hebben heeft te maken met de spijsvertering. Als je eet moet je lichaam dit verwerken. Bij deze spijsverkering wekt je lichaam veel warmte op die tot wel 18 uur voelbaar blijft. Eiwitten kosten het lichaam het meeste energie om te verbranden. Het kan dus goed zijn dat je op warme dagen minder zin hebt in vlees en vis.

Door de omgevingstemperatuur heb je het al warm en krijg je het door eten alleen maar warmer. Bedenk echter wel dat je de voedingsstoffen nodig hebt, inclusief eiwitten.

We hebben daarom een aantal zomerse stamppotvarianten die heerlijk smaken en niet zo zwaar vallen. Daarnaast is het belangrijk om veel water te blijven drinken. Een biertje op z’n tijd kan prima, maar verminder dit op de echt warme dagen. Alcohol drijft namelijk vocht af.

Hieronder een selectie van vier zomerstamppotten.  In de receptenzoeker https://www.stamppotmaandag.nl/recept-categorie/zomer/  vind je er meer.

Zomerstamppotten:

Andijvie zomerstamppot 
Deze ‘zomerstamppot’ met andijvie en zoete aardappel is dan ook het perfecte maaltje. De zoete aardappel, knapperige paprika en zongedroogde tomaatjes geven het stamppotje een zomerse tint. Lees hier het recept…

Italiaanse spinazie stamppot 
Veel Hollanders zijn dol op stamp. Boerenkool-, zuurkool- en andijviestamp zijn onze winterfavorieten, maar deze Italiaanse spinaziestamppot smaakt vooral heerlijk in de zomer! Lees hier het recept…

Sla-erwten stamppot met zalm
Een heerlijk fris en licht recept voor de zomer. zeker het proberen waard! Lees hier hoe je het bereid…

Stamppot met gebakken vis
Een heerlijke, pittige oosterse stamppot. Met paksoi, kokosmelk en een kruidenmix van vis. Zo maak je het…

Tags
WK Stampen

WK Stampen

We willen jullie als liefhebbers van koken en stamppotten graag wijzen op het WK snert- en stamppotkoken 2017! Op vrijdag…
De stamppot van El Salvador

De stamppot van El Salvador

In deze rubriek lichten we steeds een traditioneel gerecht van een ander land wat wij bezocht hebben uit. Deze keer…
Waarom eten we stamppot in de winter

Waarom eten we stamppot in de winter

De afgelopen week is de temperatuur regelmatig onder nul geweest en het koude weer houdt nog wel even aan! Fijn…