Bloemkool stamppot met kaas (en ham)

Bloemkool is een zeer gezonde groente. Het zit helemaal vol met voedingsstoffen als vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Het bevat vooral veel calcium. Wanneer bloemkool kort gekookt wordt smaakt het lekker. Het is een van de traditionele groentes voor een Hollandse maaltijd, maar wordt ook flink veel gegeten in andere landen. Het komt oorspronkelijk uit Azië en is via Turkije en Italië Europa binnen gekomen. In Noord-Europa groeit deze groente prima.

Deze bloemkool stamppot met kaas en ham is lekker smeuïg en smaakt als een fijne feel good maaltijd. Stiekem is hij ook nog eens gezond!

Bloemkool

Hoewel bloemkool het hele jaar door verkrijgbaar is, is hij het lekkerst in de winter. Bloemkool is een gezonde groente omdat het rijk is aan voedingsstoffen die belangrijk zijn voor onze gezondheid. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamine C, vitamine K, vezels, foliumzuur, kalium en antioxidanten. 

Bloemkool is een veelzijdige groente en kan op veel verschillende manieren worden bereid. Je kunt het koken, stomen, bakken, roosteren of pureren. Op deze manier kun je het in veel verschillende gerechten verwerken. 

Bloemkool en kaas is een klassieke combinatie die vaak wordt gebruikt in verschillende gerechten. Zo ook in stamppot. De combinatie van bloemkool met kaas maakt een stamppot nog smeuïger en de ham geeft het net dat beetje extra. 

Recept bloemkool stamppot met kaas en ham

Heb je zin om deze smeuïge stamppot zelf te maken? Volg dan de onderstaande stappen en het gerecht staat binnen een half uur op tafel. 

Stap 1

Snijd de bloemkool in roosjes. Zet een pan water op en kook de bloemkoolroosjes circa 15 minuten.

Stap 2

Ondertussen snijd je prei fijn en giet je een scheutje olie in een pan.

Stap 3

Bak de prei circa 4-5 minuten aan totdat hij lekker zacht is.

Stap 4

Snijd de ham in stukjes. Stamp de bloemkool fijn met een scheut melk, snufje zout en peper en eventueel een klontje boter.

Stap 5

Meng de stukjes ham, de geraspte kaas en de prei door de gestampte bloemkool en serveren maar.  

Eet smakelijk!

Vegetarisch mogelijk?

Je kunt deze smakelijk bloemkool stamppot met kaas ook verrijk en met een vegetarische ham (of gewoon nog meer kaas). 

Meer lekkere recepten met bloemkool

Met bloemkool kun je lekker veel variëren. Maak ook eens een van deze lekkere gerechten klaar:

Kijk op deze pagina voor al onze (stamppot)recepten. 

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt en wil je je recept delen? Mail hem naar stamppotmaandag@gmail.com of deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

500 gr bloemkool
100 gr hamreepjes (of een paar plakken ham)
250 gr prei
25 gr geraspte kaas
snufje zout en peper
scheut melk
evt. klein klontje boter