Boerenkoolstamppot-basisrecept

Smeuïge boerenkoolstamppot maken: basisrecept

Een lekkere smeuïge boerenkoolstamppot is het gerecht waar we elke winter naar uitkijken. Nu het oktober is, kan het eindelijk weer op tafel worden gezet. Onderstaand recept voor boerenkoolstamppot is een basisrecept. Dit betekent dat je het zelf aan kunt vullen met lekkere ingrediënten naar wens. Denk aan rookworst of bijvoorbeeld zilveruitjes. Dit recept is ideaal om naar hartenlust mee te experimenteren. 

Over boerenkoolstamppot

Boerenkoolstamppot is een klassiek Nederlands gerecht dat al eeuwenlang gegeten wordt. De geschiedenis ervan gaat terug tot de Middeleeuwen. Boerenkool, een bladgroente die vooral in koudere klimaten gedijt, was destijds een veelvoorkomend gewas in Nederland.

In die tijd werden aardappelen nog niet gegeten in Nederland, maar boerenkool werd gecombineerd met andere beschikbare ingrediënten, zoals bonen en granen. Na de introductie van aardappelen in Europa in de zestiende eeuw, begonnen mensen aardappelen te gebruiken in plaats van granen. Dit leidde tot de ontwikkeling van de klassieke boerenkoolstamppot zoals we die vandaag de dag kennen.

Boerenkoolstamppot is een stevige maaltijd die vooral gegeten werd in de wintermaanden. Het was een voedzaam gerecht dat boeren en arbeiders voorzag van de energie die ze nodig hadden tijdens het harde werk op het land. Boerenkool werd vaak gecombineerd met aardappelen, spekjes, rookworst en/of jus.

Tegenwoordig is boerenkoolstamppot nog steeds geliefd in Nederland, vooral tijdens de koude wintermaanden. Het wordt vaak geserveerd met een rookworst, uitgebakken spekjes en een lekkere jus. Boerenkoolstamppot is een echte comfort food en staat symbool voor de Nederlandse keuken en traditie.

Boerenkool als superfood

Boerenkool zit boordevol voedingsstoffen. Het is een uitstekende bron van vitamine C, vitamine K en voedingsvezels. Het bevat ook andere essentiële voedingsstoffen zoals vitamine A, calcium, kalium en antioxidanten. Het regelmatig eten van boerenkool kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem, sterke botten, een gezonde spijsvertering en een gezond hart- en vaatstelsel.

Recept smeuïge boerenkoolstamppot

Heb je zin om die lekkere smeuïge boerenkoolstamppot te maken? Dit is ons recept om de Hollandse klassieker op tafel te zetten.

Stap 1

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe wat water in een grote pan en voeg de aardappels en een beetje zout toe. Leg de boerenkool er bovenop en doe de deksel (eventueel deels) op de pan. Laat het geheel in ongeveer 25 minuten gaar sudderen.

Stap 2

Schrap de winterpeen en snijd hem in dunne plakjes. Doe een beetje olijf- of arachideolie in een koekenpan en voeg de wortelen toe. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Eventueel kun je tijdens deze stap nog wat extra kruiden naar wens toevoegen.

Stap 3

Snijd de belegen kaas in blokjes.

Stap 4

Giet de boerenkool af en doe de smeerkaas erbij. Stamp het geheel totdat je een lekker smeuïge stamppot hebt.

Stap 5

Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden en garneer met de blokjes kaas en de cashewnoten. Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Laat de belegen kaas dan achterwege en vervang de smeerkaas door bijvoorbeeld plantaardige spread. Je kunt ook het kookvocht van de aardappels met boerenkool opvangen en dat gebruiken om de stamppot smeuïger te maken. Eventueel kun je er vervolgens plantaardige goudse rasp doorheen roeren.

Meer inspiratie voor boerenkool(stamppot)

Dit is het basisrecept voor een heerlijke smeuïge boerenkoolstamppot. Je kunt hier nog flink mee variëren door andere groenten aan toe te voegen. Kijk ook eens naar deze recepten:

Kijk op onze website voor nog meer receptinspiratie.

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 winterpeen
olijfolie of arachideolie
belegen kaas
1 kg aardappels
750 g boerenkool
100 g cashewnoten
1 bakje smeerkaas met sambal
zout en peper naar smaak