Boerenkoolstamppot-basisrecept

Boerenkoolstamppot – basisrecept

Boerenkoolstamppot. Een gerecht waar we elk jaar twee seizoenen lang naar uitkijken. Nu het oktober is, kan het eindelijk weer op tafel worden gezet. Onderstaand recept voor boerenkoolstamppot is een basisrecept. Dit betekent dat je het zelf aan kunt vullen met lekkere ingrediënten naar wens. Denk aan rookworst of bijvoorbeeld zilveruitjes. Dit recept is ideaal om naar hartenlust mee te experimenteren. Kijk voor inspiratie maar eens tussen al onze andere stamppotrecepten

Boerenkoolstamppot – Stap 1

Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Doe wat water in een (kook)pan en voeg de aardappels en een beetje zout toe. Leg de boerenkool er bovenop en doe de deksel (evt. deels) op de pan. Laat het geheel in ongeveer 25 minuten gaar sudderen.

Stap 2

Schrap de winterpeen en snijd hem in dunne plakjes. Doe een beetje olijf- of arachideolie in een koekenpan en voeg de wortelen toe. Bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Eventueel kun je tijdens deze stap nog wat extra kruiden naar wens toevoegen.

Stap 3

Snijd de belegen kaas in blokjes.

Stap 4

Giet de boerenkool af en doe de smeerkaas erbij. Stamp het geheel totdat je een lekker smeuïge stamppot hebt.

Stap 5

Verdeel de boerenkoolstamppot over de borden en garneer met de blokjes kaas en de cashewnoten. Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Laat de belegen kaas dan achterwege en vervang de smeerkaas door bijvoorbeeld plantaardige spread. Je kunt ook het kookvocht van de aardappels met boerenkool opvangen en dat gebruiken om de stamppot smeuïger te maken. Eventueel kun je er vervolgens plantaardige goudse rasp doorheen roeren.

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 winterpeen
olijfolie of arachideolie
belegen kaas
1 kg aardappels
750 g boerenkool
100 g cashewnoten
1 bakje smeerkaas met sambal
zout en peper naar smaak