erwtenstamppot-makreel

Erwtenstamppot met makreel

Dat het goed is om regelmatig (vette) vis op het menu te zetten weten we inmiddels allemaal. Maar wist je ook dat de ene vis een stuk gezonder is dan de andere? Makreel is een van de gezondste vissoorten. Deze vette vis bevat namelijk een zeer hoog gehalte aan omega 3-vetzuren en vitamine D. Het is goed voor het hart, het vermindert de kans op Alzheimer, het is goed voor je immuunsysteem, goed voor je ogen én het is essentieel voor de groei en ontwikkeling van de mens. Bovendien is het ook nog eens erg lekker. Alleen maar goede redenen dus om wat vaker makreel op het menu te zetten. Bijvoorbeeld door middel van onderstaand recept. 

Erwtenstamppot met makreel – Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.

Stap 2

Snipper ondertussen de ui. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui 1 minuut. Voeg de tuinerwten toe aan de ui en bak in 4 minuten beetgaar. Verdeel ondertussen de makreel in stukjes en controleer op graten. Snijd de bieslook fijn. Doe in de koekenpan.

Stap 3

Verwarm de slagroom in een steelpan. Giet de aardappelen af. Voeg de slagroom toe en stamp met een pureestamper tot puree. Schep het tuinerwtenmengsel en de mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je geen vis en geen zuivel? Dan is het sowieso verstandig om op een andere manier voldoende vetzuren binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door het eten van voldoende (wal)noten, chiazaden en lijnzaadolie. 

Voor dit gerecht zou je de makreel kunnen vervangen door een plantaardige visvervanger of door bananenbloesem.

De boter kun je  vervangen door arachide-olie en voor de slagroom kun je een plantaardige variant gebruiken.

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag

Advertentie

1.2 kg kruimige aardappel
25 g boter
2 uien
450 g extra fijne tuinerwten (diepvriespak à 450 g)
25 g bieslook (bakje à 25 g)
300 g gerookte makreel
125 ml slagroom (bekertje à 125 ml)
1 el fijne mosterd