erwtenstamppot-makreel

Voedzame erwtenstamppot met makreel

Proef onze verrukkelijke smaken van erwtenstamppot met makreel. Een perfecte combinatie van romige textuur en hartige makreel voor een voedzame maaltijd.

Erwten

Erwten, kleine groene bolletjes boordevol voedingsstoffen, zijn een veelzijdige groente die vaak in stamppot wordt gebruikt vanwege hun smaak en textuur. Ze bieden een zoete en licht nootachtige smaak, terwijl ze tegelijkertijd een zachte consistentie behouden na het koken. De zachtheid van de erwten vormt een aanvulling op de aardse smaak van de aardappelen in de stamppot, waardoor ze een heerlijke textuur en smaak toevoegen. Bovendien zijn erwten een uitstekende bron van vezels en plantaardige eiwitten, waardoor ze niet alleen lekker zijn, maar ook bijdragen aan de voedzaamheid van de stamppot.

Makreel

Dat het goed is om regelmatig (vette) vis op het menu te zetten weten we inmiddels allemaal. Maar wist je ook dat de ene vis een stuk gezonder is dan de andere? Makreel is een van de gezondste vissoorten. Deze vette vis bevat namelijk een zeer hoog gehalte aan omega 3-vetzuren en vitamine D. Het is goed voor het hart, het vermindert de kans op Alzheimer, het is goed voor je immuunsysteem, goed voor je ogen én het is essentieel voor de groei en ontwikkeling van de mens. Bovendien is het ook nog eens erg lekker. Alleen maar goede redenen dus om wat vaker makreel op het menu te zetten. Bijvoorbeeld door middel van onderstaand recept. 

Recept erwtenstamppot met makreel

Wil je deze lekkere en voedzame stamppot eens proeven? Volg de onderstaande stappen en je erwtenstamppot met makreel staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in water met zout in 20 minuten gaar.

Stap 2

Snipper ondertussen de ui. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de ui 1 minuut. Voeg de tuinerwten toe aan de ui en bak in 4 minuten beetgaar.

Verdeel ondertussen de makreel in stukjes en controleer op graten. Snijd de bieslook fijn. Doe in de koekenpan.

Stap 3

Verwarm de slagroom in een steelpan. Giet de aardappelen af. Voeg de slagroom toe en stamp met een pureestamper tot puree.

Schep het tuinerwtenmengsel en de mosterd erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je geen vis en geen zuivel? Dan is het sowieso verstandig om op een andere manier voldoende vetzuren binnen te krijgen. Bijvoorbeeld door het eten van voldoende (wal)noten, chiazaden en lijnzaadolie. 

Voor dit gerecht zou je de makreel kunnen vervangen door een plantaardige visvervanger of door bananenbloesem.

De boter kun je  vervangen door arachideolie en voor de slagroom kun je een plantaardige variant gebruiken.

Meer lekkere stamppotrecepten

Smaakt deze stamppot naar meer? Dat komt goed uit, want op deze website delen we honderden lekkere stamppotrecepten. Dit zijn ook lekkere stamppotten om eens te proeven.

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Welk keukengerei heb je nodig voor het maken van deze stamppot?

 

 

Advertentie

1.2 kg kruimige aardappel
25 g boter
2 uien
450 g extra fijne tuinerwten (diepvriespak à 450 g)
25 g bieslook (bakje à 25 g)
300 g gerookte makreel
125 ml slagroom (bekertje à 125 ml)
1 el fijne mosterd