Hete bliksem

Stamppot met appels is het eigenlijk, maar sinds al een hele lange tijd heeft dit de naam Hete Bliksem.

Stap 1
Schil de aardappels, snijd in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in parten en vervolgens in blokken. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in halve ringen.


Stap 2
Stop de aardappels in een ruime pan. Plaats de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Voeg eventueel een flinke snuf zout alvast toe. Breng de pan aan de kook en laat zachtjes doorkoken gedurende 15 minuten.


Stap 3
Ondertussen verwarm je de rookworst in een pan met ruim heet (niet kokend) water. Check de verpakking voor de juiste opwarmtijd. En bak de spekjes in een koekenpan, zonder extra olie of boter, uit. Zet daarna apart.


Stap 4
Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn, en laat ze anders nog een paar minuten langer doorkoken. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen. Voeg vervolgens een flinke eetlepel boter toe, samen met een scheutje van het kookvocht. Stamp de puree nogmaals door om glazig en smeuïg te maken.


Stap 5
Haal vervolgens de rookworst uit het water, snijd in plakken en serveer samen met de hete bliksem. Serveer eventueel de uitgebakken spekjes aan tafel erbij.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

1 kg kruimige aardappels
400 g zure appels (bijv. Goudreinetten)
400 g zoete appels (bijv. Gala)
1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
roomboter
peper en zout
1 rookworst
optioneel: 250 g spekjes.