Koolraap stamppot met spekjes

Koolraap stamppot met spekjes

Deze koolraap stamppot met spekjes is een hartig en verwarmend gerecht voor in de winter. Eenvoudig te maken en verrukkelijk van smaak!

Koolraap

Koolraap is een vergeten groente die tot de koolfamilie behoort. Onder zijn robuuste schil verbergt de koolraap heerlijk geel en aromatisch vruchtvlees dat zowel gekookt als gestoofd wordt gegeten. Het gekookte of gestoofde vruchtvlees heeft een zachte, zoete en bijzonder smaakvolle smaak.

De groente bevat weinig calorieën en is een goede bron van voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, vitamine K, vitamine B6, calcium en kalium. Koolraap is dus erg gezond!

Wist je dat koolraap en knolraap vaak met elkaar worden verward? Koolraap groeit in tegenstelling tot knolraap onder de grond. Koolraap wordt voornamelijk in de winter geoogst en heeft een zoetige smaak, terwijl knolraap aan het einde van de lente en in de zomer wordt geoogst. De smaak van knolraap lijkt op die van radijs.

Recept koolraap stamppot met spekjes

Zou je deze koolraap stamppot met spekjes graag willen proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de koolraap en de aardappelen en snijd beide in stukjes. Kook de koolraap en aardappelen in een grote pan met licht gezouten water tot ze zacht zijn, ongeveer 20 minuten. Giet ze af en laat ze even uitstomen.

Stap 2

Terwijl de groenten koken, bak je de spekjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 3

Snipper de ui en snijd de knoflook in stukjes. Voeg in de pan die je hebt gebruikt voor de spekjes een beetje boter toe en fruit de fijngesnipperde ui en knoflook tot ze zacht en geurig zijn.

Stap 4

Stamp de gekookte koolraap en aardappelen tot een smeuïge puree. Voeg de gebakken ui en knoflook, de gebakken spekjes, melk en boter toe. Stamp en meng alles goed. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de koolraap stamppot met spekjes, eventueel gegarneerd met verse peterselie.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt deze stamppot heel eenvoudig vegetarisch maken door de spekjes te vervangen met een plantaardige variant.

Eet vaker stamppot!

Hou je van stamppot en zou je het graag vaker willen eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar van onze favoriete stamppotten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten.

Heb jij ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

De foto bij dit recept is van Swede via Flickr.

Advertentie

1 koolraap
500 g aardappelen
200 g gerookte spekjes
1 ui
2 teentjes knoflook
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak
Verse peterselie (optioneel, voor garnering)