stamppot hete bliksem

Stamppot hete bliksem recept

Stamppot hete bliksem is een oud Hollands gerecht dat bestaat uit aardappel, appel en ui. Vaak met (rook)worst en/of spekjes. Maak het nu zelf met dit recept.

Waarom heet het hete bliksem?

Hete bliksem is een oud Hollands gerecht dat meestal bestaat uit aardappel, appel en ui. Vaak wordt het geserveerd met (rook)worst en/of spekjes. De naam ‘Hete bliksem’ is meteen een kleine waarschuwing. Het gerecht lijkt zo onschuldig, maar wanneer je een hap neemt kun je je mond verbanden. Verwarmde appels houden hitte namelijk lang vast. In het noorden van Nederland wordt dit gerecht ook wel ‘Stamppot zoetappeltjes’ genoemd, waarbij altijd zoete appels worden gebruikt. Bekijk voor meer naamvarianten de blog ‘Stamppotweetjes: 9 dingen die jij waarschijnlijk nog niet wist over stamppot‘.

Stamppot met appel

Hete bliksem is dus eigenlijk stamppot met appel. Wist je dat hete bliksem heel gezond is? Hete bliksem bevat verschillende voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezond dieet. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten, vezels, vitamine C en B-vitamines. Appels voegen voedingsvezels, vitamine C en antioxidanten toe. Als je de spekjes en de rookworst achterwege laat, is het ook nog eens een relatief vetarme stamppotoptie.

Beste seizoen voor hete bliksem

Hete bliksem wordt traditioneel bereid met verse appels en aardappelen. Dus het beste seizoen om hete bliksem te maken is in de herfst, wanneer beide ingredi√ęnten volop verkrijgbaar zijn en op hun best zijn qua smaak en textuur. In deze periode zijn de appels zoeter en sappiger, en de aardappelen zijn vers geoogst.

Natuurlijk kun je hete bliksem ook in andere seizoenen maken met behulp van bewaaraardappelen en appels uit de supermarkt. Het resultaat zal nog steeds smakelijk zijn, maar het zal iets verschillen van het gerecht bereid met verse seizoensproducten.

Stamppot hete bliksem recept

Wil je deze echte Hollandse stamppot eens proberen? Volg de onderstaande stappen en je stamppot hete bliksem staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in blokjes. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in halve ringen.

Stap 2

Stop de aardappels in een ruime pan. Leg de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 3

Verwarm ondertussen de rookworst in een pan met ruim heet (niet kokend) water. Check de verpakking voor de juiste opwarmtijd. Bak de spekjes in een koekenpan, zonder extra olie of boter. Laat ze daarna uitlekken op een dubbelgevouwen velletje keukenrol. 

Stap 4

Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen.

Voeg vervolgens een flinke eetlepel boter toe, samen met een scheutje van het kookvocht. Stamp de puree nogmaals door om glazig en smeu√Įg te maken.

Stap 5

Haal de rookworst uit het water, snijd in plakken en serveer samen met de hete bliksem. Serveer eventueel de uitgebakken spekjes aan tafel erbij.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch of veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Vervang de rookworst dan door vegetarische worst en de spekjes door plantaardige spekjes. De boter kun je achterwege laten. Gebruik (extra veel) kookvocht om de stamppot smeu√Įg te maken.¬†

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar lekkere stamppotrecepten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Bron headerfoto: Albert Heijn – Allerhande

Advertentie

1 kg kruimige aardappels
400 g zure appels (bijv. Goudreinetten)
400 g zoete appels (bijv. Gala)
1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
roomboter
peper en zout
1 rookworst
optioneel: 250 g spekjes.