Het Bliksem Stamppot

Hete bliksem

Hete bliksem is een oud Hollands gerecht dat meestal bestaat uit aardappel, appel en ui. Vaak wordt het geserveerd met (rook)worst en/of spekjes. De naam ‘Hete bliksem’ is meteen een kleine waarschuwing. Het gerecht lijkt zo onschuldig, maar wanneer je een hap neemt kun je je mond verbanden. Verwarmde appels houden hitte namelijk lang vast. In het noorden van Nederland wordt dit gerecht ook wel ‘Stamppot zoetappeltjes’ genoemd, waarbij altijd zoete appels worden gebruikt. Bekijk voor meer naamvarianten de blog ‘Stamppotweetjes: 8 dingen die jij waarschijnlijk nog niet wist over stamppot‘.

Hete bliksem – Stap 1

Schil de aardappels en snijd deze in partjes. Verwijder de klokhuizen van de appels. Schil de appels en snijd in blokjes. Pel en halveer de ui en snijd vervolgens in halve ringen.

Stap 2

Stop de aardappels in een ruime pan. Leg de appels op de aardappels en dek af met de ui. Vul vervolgens de pan met water, zodat alles net onder staat. Breng de pan aan de kook en laat gedurende 15 minuten zachtjes doorkoken.

Stap 3

Verwarm ondertussen de rookworst in een pan met ruim heet (niet kokend) water. Check de verpakking voor de juiste opwarmtijd. Bak de spekjes in een koekenpan, zonder extra olie of boter. Laat ze daarna uitlekken op een dubbelgevouwen velletje keukenrol. 

Stap 4

Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappels om te kijken of deze gaar zijn. Neem een flink glas van het kookvocht uit de pan, en giet vervolgens de aardappels af. Gebruik een pureestamper om de aardappels, appels en uien tot een stamppot te stampen.

Voeg vervolgens een flinke eetlepel boter toe, samen met een scheutje van het kookvocht. Stamp de puree nogmaals door om glazig en smeuïg te maken.

Stap 5

Haal de rookworst uit het water, snijd in plakken en serveer samen met de hete bliksem. Serveer eventueel de uitgebakken spekjes aan tafel erbij.

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Vervang de rookworst dan door vegetarische rookworst en de spekjes door plantaardige spekjes. De boter kun je achterwege laten. Gebruik (extra veel) kookvocht om de stamppot smeuïg te maken. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie. Recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Bron headerfoto: Albert Heijn – Allerhande

Advertentie

1 kg kruimige aardappels
400 g zure appels (bijv. Goudreinetten)
400 g zoete appels (bijv. Gala)
1 grote ui (of 2 middelgrote uien)
roomboter
peper en zout
1 rookworst
optioneel: 250 g spekjes.