stamppot pastinaak

Recept pastinaak stamppot met uienjus (vegetarisch)

Met dit recept pastinaak stamppot maak je een lekkere en voedzame maaltijd. In 3 simpele stappen zet jij dit heerlijke stamppotgerecht op tafel. Eet smakelijk!

Pastinaak

Een pastinaak wordt ook wel ‘witte wortel’ genoemd. Het is familie van de winterwortel, oftewel de winterpeen, maar bevat veel meer zetmeel. Over het algemeen wordt hij ook veel groter dan een winterpeen. Een pastinaak kan namelijk wel 30 centimeter lang en 300 gram zwaar worden. Bovendien bevat deze veelzijdige groente een hoog gehalte aan kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink en ijzer, naast een indrukwekkende reeks vitamines, waaronder vitamine B, C, E en K. Ontzettend gezond dus!

Recept pastinaak stamppot met uienjus

Heb je zin om deze lekkere vegetarische stamppot te proeven? Volg de onderstaande stappen en je maaltijd staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1: kook de aardappelen en de pastinaak

Schil de aardappelen en pastinaak en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen met de pastinaak in water met zout in 20 minuten gaar.

Stap 2: maak de uienjus

Snijd ondertussen de ui in ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak alleen de blaadjes van de salie in 2 minuten krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

Doe de uien in dezelfde koekenpan en fruit deze 5 minuten. Voeg de appelstroop en het appelsap toe en breng aan de kook.

Los vervolgens het aardappelzetmeel op in het water. Voeg toe en roer tot een gebonden jus. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 3: stampen maar!

Snijd de kaas in blokjes van een halve centimeter. Giet de aardappelen en pastinaak af en vang 100 ml kookvocht op.

Stamp de aardappelen met de pastinaak, het kookvocht en de crème fraîche tot een smeuïge puree. Schep de kaas erdoor en breng op smaak met peper en eventueel zout. Serveer de stamppot pastinaak met de salie en de uienjus.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten? Vervang de crème fraîche dan bijvoorbeeld door haver crème fraîche.

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar van onze favoriete stamppotten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

800 g aardappelen
800 g pastinaken
3 rode uien
4 el olijfolie
7 1/2 g salie
1 el appelstroop
150 ml appelsap
1 tl aardappelzetmeel
150 g oude beemster
125 g crème fraîche
zout en peper naar smaak