Stamppot van rauwe Chinese kool

Chinese kool komt, hoe kan het anders, van oorsprong uit het noorden van China. Maar tegenwoordig wordt de heerlijkste Chinese kool in Hollandse kassen geteeld. Kenmerkend van Chinese kool is dat deze bladgroente, net als paksoi, de uitgesproken koolsmaak mist. De groente bestaat uit een lichtgekleurde, langwerpige krop die zo groot is als een stevige kropsla of bladkool.

Stap 1
Maal in de keukenmachine een marinade van 1 el bruine basterdsuiker met 1 tl venkelzaad, 2 el tomatenketchup, 2 tenen knoflook, 3 el zoute sojasaus, 3 el zonnebloemolie en 1 rode peper fijngesneden (alleen vruchtvlees, zonder zaadjes en zaadlijsten). Rasp 2 cm verse gember en voeg toe aan de marinade. Meng de marinade met 1½ kg krabbetjes en laat ze een nachtje marineren. Verwarm de oven voor op 200 °C en verdeel de krabbetjes over een ruime braadslede. Braad ze ca. 40 min. in de oven. Schil en kook 1½ kg kruimige aardappels gaar. Verwarm 100 ml melk met 50 g boter.


Stap 2
Snij 1 Chinese kool in repen. Giet de aardappels af, stamp de kool erdoor met het melkmengsel. Breng op smaak met peper, zout en kerriepoeder en serveer met de geroosterde krabbetjes. Leng indien nodig de marinade (jus) iets aan met water en serveer bij de stamppot.


Eet smakelijk!

Deel je recept met ons via #stamppotmaandag!

1 el bruine basterdsuiker
1 tl venkelzaad
2 el tomatenketchup
2 tenen knoflook
3 el zoute sojasaus
3 el zonnebloemolie
1 rode peper
2 cm verse gember
1½ kg krabbetjes
1½ kg kruimige aardappels
100 ml melk
50 g boter
1 Chinese kool
peper
zout
kerriepoeder