werner-drent-stamppot-oostenrijk

De stamppot van Oostenrijk

De stamppot van… Oostenrijk

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze week hebben we, in het kader van de wintersport, gekozen voor Oostenrijk.

Iedereen kent natuurlijk de typische Wienerschnitzel. Daarom hebben we gekozen voor een ander recept, namelijk Kaiserschmarrn.

Dit gerecht is een soort scrambled zoete pannenkoek en wordt geserveerd met poedersuiker en gestoomde pruimen. Over de oorsprong van het gerecht doen diverse verhalen de ronde, maar de meest bekende is dat destijds keizer Franz Joseph op een avond onverwacht de keuken binnenkwam op het moment dat de kok een Palaschinke wilde weggooien die was verpest. De keizer wilde het gerecht alsnog hebben en at dit  met gestoomde pruimen. Hij vond het heerlijk en wilde het gerecht vaker eten. Daarbij is het Oostenrijkse woord voor rommel schmarrn en zo ontstond Kaiserschmarrn.

Hoe maak je Kaiserschmarrn zelf. Het recept is als volgt:

Benodigdheden:

  • 4 eieren
  • 40 gram suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • Een snufje zout
  • 150 gram tarwebloem
  • 300 ml melk
  • 3 eetlepels boter
  • 50 gram poedersuiker
  • Pruimencompote

Bereidingswijze

Neem allereerst een ruime schaal erbij en roer rustig de bloem, het zout, de suiker en de vanillesuiker door elkaar. Tegelijk splits je de eieren in eierdooiers en het eiwit. De eierdooiers doe je vervolgens bij het reeds gemaakte mengsel en het eiwit in een andere vetvrije schaal.

In de volgende stap neem je de melk en giet je ongeveer de helft van de melk op de eierdooiers bij het reeds gemaakte beslag. Vervolgens kluts je het tot een glas beslag. Roer voorzichtig de rest van de melk bij het beslag.

Vervolgens sla je de eiwitten stijf. Stijve eiwitten herken je aan de sneeuwwitte kleur en aan hoe de eiwitten meegetrokken worden als je de garde langzaam uit omhoog trekt. Na het stijfslaan voeg je ze toe aan het beslag en meng je het geheel. Let er op dat deze perfect gemengd worden.

Verwarm een pan en voeg een klontje boter toe aan de pan. Giet hier zowat de helft van het beslag in en bak de onderkant van de gemaakte pannenkoek langzaam goudbruin. Als het goed is zou dit ongeveer 4 minuten moeten duren. Draai vervolgens de pannenkoek om en bak de andere kant ook goudbruin. Het is geen probleem als de pannenkoek breekt tijdens het omdraaien. In een Kaiserschmarrn recept is het juist de bedoeling wat te knoeien!

Zijn beide helften goudbruin, trek deze dan vervolgens met een vork uit elkaar zodat je losse stukken krijgt. Bak ze vervolgens nog even kort, eventueel met wat extra boter.

Je serveert het geheel met poedersuiker en pruimencompote.

Eet smakelijk!

Tags

Leidens ontzet 2022: 3 dagen feest in Leiden

Op 3 oktober vindt jaarlijks het ‘Leidens ontzet’ plaats. Op deze dag wordt de bevrijding van de stad Leiden op…
8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

8 budgettips om zo goedkoop mogelijk te koken

De nieuwspagina’s staan de laatste tijd vol met schrijnende verhalen van mensen die het hoofd niet meer boven water kunnen…
Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot met spelletjes: 8 toffe spellentips

Stamppot Maandag is jaren geleden ontstaan doordat wij, Arthur en Jan Wijbe, wekelijks op maandagavond met elkaar stamppot aten. Steeds…