pexels-curryworst-spm

De stamppot van Duitsland

Dit keer hebben we in de categorie ‘De stamppot van…’ een heerlijk recept uit Duitsland. Beiden (Jan Wijbe en Arthur) komen wij regelmatig in Berlijn, waarbij we elke keer weer genieten van een overheerlijke portie curryworst. Deze ‘stamppot’ van Duitsland mag dus absoluut niet ontbreken op onze site.

Duitse Curryworst

Een typisch Duits recept is Currywurst. De snack is in 1949 uitgevonden in Berlijn door snackbarhoudster Herta Heuwer. Op elke drukke plek in Duitsland is wel een verkoper van deze worst te vinden.

De worst wordt bereidt op de grill en daarna in stukjes gesneden voorzien van kerriepoeder en saus. Als bijgerecht kan men kiezen tussen een portie friet of een broodje. Het broodje wordt dan los geserveerd, bedoeld om in de saus te dippen.

In 2009 is in Berlijn het Deutsche Currywurst Museum geopend. Mocht je ooit in Berlijn zijn, dan is dit museum zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Het recept voor Curryworst

Staat er nou geen tripje naar Duitsland op de planning, maar heb je wel zin gekregen in een Curryworst? Dan kun je deze ook heel eenvoudig zelf maken.

Dit heb je nodig:

  • 8 verse braadworsten
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 250 gr ketchup
  • 3 el balsamicoazijn
  • 2 el honing
  • ½ el sojasaus
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el kerriepoeder

Zo maak je het:

1. Leg de braadworsten op een grillplaat of bak ze af.

2. Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en blus het geheel af met een beetje water en breng het langzaam aan de kook. Zodra het begint te koken dienen de ketchup, honing en balsamicoazijn te worden toegevoegd.

Laat het geheel zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder. Mocht de saus onverhoopt iets te dik worden, verdun deze dan met een beetje water.

3. Snijd de worsten in stukjes en voeg deze toe aan de saus. Schep het geheel door elkaar zodat de stukjes worst door de saus worden gemengd.

4. Serveer het geheel op een bord en strooi er vervolgens nog wat kerriepoeder overheen.

Serveer de worst samen met knapperig gebakken frietjes of een hard broodje. Eet smakelijk!

Andere buitenlandse gerechten

Ben je benieuwd naar meer buitenlandse gerechten? Bekijk dan ook:

Oké, bovenstaande gerechten zijn natuurlijk geen echte stamppoten. Dus ben je lichtelijk teleurgesteld en keek je uit naar een heerlijk exotisch stamppotgerecht? Kijk dan eens tussen onze stamppotrecepten. Hier vind je allerlei soorten stamppoten. Van typisch Hollands tot Italiaans en van ‘net een beetje anders’ tot Spaans. Enjoy!

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te…