pexels-curryworst-spm

Duitse curryworst recept (de stamppot van Duitsland)

Dit keer hebben we in de categorie ‘De stamppot van…’ een heerlijk recept uit Duitsland. Beiden (Jan Wijbe en Arthur) komen wij regelmatig in Berlijn, waarbij we elke keer weer genieten van een overheerlijke portie curryworst. Deze ‘stamppot’ van Duitsland mag dus absoluut niet ontbreken op onze website. Lees snel verder om meer te leren over de oorsprong van Duitse curryworst en voor het lekkerste recept voor curryworst. 

Duitse Curryworst

Een typisch Duits recept is Currywurst. De snack is in 1949 uitgevonden in Berlijn door snackbarhoudster Herta Heuwer. Op elke drukke plek in Duitsland is wel een verkoper van deze worst te vinden.

De worst wordt bereidt op de grill en daarna in stukjes gesneden voorzien van kerriepoeder en saus. Als bijgerecht kan men kiezen tussen een portie friet of een broodje. Het broodje wordt dan los geserveerd, bedoeld om in de saus te dippen.

In 2009 is in Berlijn het Deutsche Currywurst Museum geopend. Mocht je ooit in Berlijn zijn, dan is dit museum zeker de moeite waard om eens te bezoeken.

Curryworst Recept

Staat er voorlopig geen tripje naar Duitsland op de planning, maar heb je wel zin gekregen in een Curryworst? Dan kun je deze ook heel eenvoudig zelf maken.

Dit heb je nodig

Deze ingrediënten heb je nodig om heerijke Duitse curryworst te maken:

  • 8 verse braadworsten
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el olijfolie
  • 250 gr ketchup
  • 3 el balsamicoazijn
  • 2 el honing
  • ½ el sojasaus
  • 1 tl chilipoeder
  • 2 el kerriepoeder

Zo maak je het

Maak in vier stappen een overheerlijke curryworst.

1. Leg de braadworsten op een grillplaat of bak ze af.

2. Fruit de gesnipperde ui in een beetje olijfolie. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en blus het geheel af met een beetje water en breng het langzaam aan de kook. Zodra het begint te koken dienen de ketchup, honing en balsamicoazijn te worden toegevoegd.

Laat het geheel zachtjes doorkoken. Breng de saus op smaak met sojasaus, chilipoeder en kerriepoeder. Mocht de saus onverhoopt iets te dik worden, verdun deze dan met een beetje water.

3. Snijd de worsten in stukjes en voeg deze toe aan de saus. Schep het geheel door elkaar zodat de stukjes worst door de saus worden gemengd.

4. Serveer het geheel op een bord en strooi er vervolgens nog wat kerriepoeder overheen.

Dat ziet er smakelijk uit!

Wat eet je bij Curryworst?

Je kunt curryworst eten als snack, maar het kan natuurlijk ook onderdeel zijn van een volledige maaltijd. Wat er lekker bij past zijn bijvoorbeeld knapperig gebakken frietjes of een hard broodje.

Zoals je ziet, is curryworst perfect als comfortfood. Eet smakelijk!

Andere buitenlandse gerechten

Ben je benieuwd naar meer buitenlandse gerechten? Bekijk dan ook:

Oké, bovenstaande gerechten zijn natuurlijk geen echte stamppoten. Dus ben je lichtelijk teleurgesteld en keek je uit naar een heerlijk exotisch stamppotgerecht? Kijk dan eens tussen onze stamppotrecepten. Hier vind je allerlei soorten stamppotten, van typisch Hollands tot Italiaans en van ‘net een beetje anders’ tot Spaans. Enjoy!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!