moussaka-stamppot-griekenland

Moussaka: de ‘stamppot’ van Griekenland

In de categorie ‘De stamppot van…‘ lichten we een lekker recept uit van een ander land dan Nederland. De ene keer is dit een stamppot, de andere keer een typisch gerecht dat wij de moeite waard vinden om op de website van Stamppot Maandag te benoemen. Vandaag is dat Moussaka, een heerlijk Grieks gerecht. Ben jij in de meivakantie naar Griekenland geweest of staat er nog een Grieks tripje op de planning voor deze zomer? Dan moet je dit recept absoluut eens gemaakt hebben!

Jan Wijbe in Griekenland

Een tijdje geleden was Jan Wijbe met zijn vriendin in Griekenland. Daar hebben ze heerlijk gegeten en gedronken. Een van de gerechten die ze destijds hebben gegeten en hen bij is gebleven is Moussaka.

Dit is een traditionele Griekse Ovenschotel, gemaakt op basis van aubergine. Uiteraard kun je bij dit gerecht zelf variaties maken, maar houdt er dan wel rekening mee dat de bereidingstijd kan afwijken van onderstaand recept.

Ingrediënten Moussaka: de stamppot van Griekenland

  • 1kg aubergines, in plakken van 1cm dik gesneden
  • Zout en vers gemalen peper
  • Circa 50 gram bloem om te paneren
  • Circa 3 dl olijfolie
  • 2 middelgrote uien, gepeld en in plakken
  • 450 gram mager lamsgehakt ( kan ook gemengd gehakt of vegetarisch gehakt zijn)
  • 4 middelgrote tomaten, ontveld en in plakken of 400 gram tomaten uit blik uitgelekt.
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels gedroogde oregano
  • 1 snufje kaneel
  • Optioneel: feta

Ingrediënten voor de saus

  • 15 gram (evt. plantaardige) boter
  • 25 gram bloem
  • 3dl (evt. plantaardige) melk
  • zout en peper
  • snufje nootmuskaat
  • 2 eieren, losgeklopt
  • 3 eetlepels (evt. plantaardige) Parmezaanse kaas geraspt

Bereidingswijze

  1.  Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Snijd de aubergine in plakken. Doe deze in een vergiet en bestrooi ze met zout. Laat dit circa 30 minuten uitlekken, spoel ze daarna af en laat ze vervolgens weer uitlekken en droog ze met keukenpapier.
  3. Doe de bloem in een zak en voeg daar de aubergine aan toe. Schud het geheel zodat de plakken aubergine met bloem zijn bedekt.
  4. Verhit in een pan vijf eetlepels olie en leg de aubergineplakken erin. Haal de plakken uit de pan en leg deze apart.
  5. Bak vervolgens de uien en het lamsgehakt in dezelfde pan (met nog voldoende olie) gelijkmatig bruin. Voeg er de tomaten, tomatenpuree, knoflook, groene kruiden, kaneel en zout en peper aan toe en breng het geheel aan de kook. Laat de vleessaus 20-25 minuten sudderen totdat bijna al het vocht is opgenomen of verdampt.
  6. Smelt in een andere pan de boter voor de (bechamel)saus. Roer de bloem erdoor en schenk er, wanneer het een gladde pasta is, al roerende melk bij. Maak het geheel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  7. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het 2 minuten pruttelen.
  8. Zet het gas/de kookplaat lager en klop de eieren erdoor.
  9. Leg in een ovenschaal een derde van de aubergineplakken op de bodem. Giet de helft van de vleessaus hierover. Leg daarbovenop weer een derde van de aubergines en giet de rest van de vleessaus hierover. Die dek je af met de laatste aubergines. Schenk vervolgens de bechamelsaus over het geheel en strooi daar de kaas overheen.
  10. Zet de schaal op een rooster in de oven en laat het 35-40 minuten bakken.

Serveer de Moussaka eventueel uit met een plak feta. Ook kun je er een frisse salade bij serveren.

Eet smakelijk!

Ben jij tijdens een van je reizen een recept tegengekomen waarvan je absoluut vindt dat deze in Nederland vaker gemaakt zou moeten worden? Deel hem dan met ons via stamppotmaandag@gmail.com, zodat wij hem de volgende keer in de categorie ‘De stamppot van…’ kunnen vermelden. 

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!