AdobeStock-bigos-stamppot-polen

Bigos: de stamppot van Polen

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze keer hebben we gekozen voor Polen. Enige tijd geleden zijn we voor een paar dagen afgereisd naar de stad Gdansk in dit prachtige land en aten we onder andere Bigos. Een heerlijk Pools recept wat we jullie niet willen onthouden. 

Bigos is een jachtschotel (stoofpot) van witte kool, zuurkool, wortels, evt. gedroogde pruim en verschillende soorten vlees. Denk aan worst, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en/of wild. Dit geheel wordt gekookt met kruiden, zoals zout, zwarte peper, marjolein en laurier.

Winterse maaltijd

Bigos is een typisch winterse maaltijd die goed vult. Met name in de koude Poolse wintermaanden is een goede maaltijd extra belangrijk. Door de juiste voedingsstoffen is het lichaam in staat om, ook bij (extreem) koude temperaturen, zichzelf op temperatuur te houden.

Bigos is een recept dat je makkelijk thuis zelf kunt maken. Houd wel rekening met de stooftijd van 2 uur.

Recept Poolse Bigos

Aantal personen

Dit recept voor bigos is geschikt voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten

  • 1 kilo zuurkool
  • 1 pond hamlapjes (in blokjes gesneden)
  • 200 gram salami of chorizo (in blokjes gesneden)
  • 200 gram rookspek (in blokjes gesneden)
  • evt. nog wat stukjes kip of vlees dat over is van de vorige maaltijd
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 200 gram verse paddenstoelen (in plakjes gesneden)
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1/2 fles witte wijn
  • 50 gram reuzel of olie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 1 tl marjolein
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout
  • 1 stevige bruine boterham

Bereiding Poolse Bigos

  1. Spoel de zuurkool af in een vergiet onder de koude kraan.
  2. Fruit het spek en de uien in de reuzel of olie, doe de hamlapjes erbij en braad alles goed bruin.
  3. Doe alle andere ingrediënten erbij.
  4. Voeg net zoveel water toe totdat alles net onder water staat.
  5. Laat het geheel ruim twee uur zachtjes stoven. Voeg als het droog dreigt te koken nog wat water toe.

Serveer met stevige sneetjes bruin brood.

Heb je te veel gemaakt voor het aantal eters? Bewaar het dan in de koelkast. Dit gerecht is namelijk een dag later (opgewarmd) nóg lekkerder.

Word jij helemaal enthousiast van buitenlandse gerechten? Probeer dan ook eens de Pupusa uit El Salvador. Pupusa is een soort gevulde tortilla van maïsdeeg of rijstdeeg met een vulling van kaas, bonen en/of varkensvlees. Heerlijk! Heb je zelf een recept voor een lekker traditioneel gerecht? Mail hem dan naar stamppotmaandag@gmail.com. Dank je wel!

Sint Pannekoek: een vrolijke traditie met een pannenkoek op je hoofd

Sint Pannekoek: een vrolijke traditie met een pannenkoek op je hoofd

Vandaag geen stamppot, maar wél een Hollandse traditie waar wij al jaren trouw aan meedoen. Elk jaar op 29 november…
Rondje koken: samen koken voor iemand die het nodig heeft

Rondje koken: samen koken voor iemand die het nodig heeft

Heb jij weleens een week op bed gelegen, zonder gezond te eten, terwijl je dat eigenlijk zo hard nodig had?…
Kookboekenweek: een week lang de liefde voor kookboeken, koken en eten vieren

Kookboekenweek: een week lang de liefde voor kookboeken, koken en eten vieren

Jaarlijks vindt in het najaar de kookboekenweek plaats. Tijdens deze week vieren boekhandels en bibliotheken het bestaan van het kookboek…