AdobeStock-bigos-stamppot-polen

Bigos recept: de stamppot van Polen

Het is weer tijd voor een recept in de categorie ‘De stamppot van…’. Deze keer hebben we gekozen voor Polen. Enige tijd geleden zijn we voor een paar dagen afgereisd naar de stad Gdansk in dit prachtige land en aten we onder andere Bigos. Een heerlijk Pools recept wat we jullie niet willen onthouden. 

Wat is Bigos?

Bigos is een jachtschotel (stoofpot) van witte kool, zuurkool, wortels, evt. gedroogde pruim en verschillende soorten vlees. Denk aan worst, rundvlees, varkensvlees, lamsvlees en/of wild. Dit geheel wordt gekookt met kruiden, zoals zout, zwarte peper, marjolein en laurier.

Winterse maaltijd

Bigos is een typisch winterse maaltijd die goed vult. Met name in de koude Poolse wintermaanden is een goede maaltijd extra belangrijk. Door de juiste voedingsstoffen is het lichaam in staat om, ook bij (extreem) koude temperaturen, zichzelf op temperatuur te houden.

Bigos is een recept dat je makkelijk thuis zelf kunt maken. Houd wel rekening met de stooftijd van 2 uur.

Poolse Bigos recept

Met dit Bigos recept zet je zelf de smakelijke stamppot van Polen op tafel.

Aantal personen

Dit recept voor bigos is geschikt voor 4 tot 6 personen.

Ingrediënten

  • 1 kilo zuurkool
  • 1 pond hamlapjes (in blokjes gesneden)
  • 200 gram salami of chorizo (in blokjes gesneden)
  • 200 gram rookspek (in blokjes gesneden)
  • evt. nog wat stukjes kip of vlees dat over is van de vorige maaltijd
  • 3 uien, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijn gesneden
  • 200 gram verse paddenstoelen (in plakjes gesneden)
  • 2 kleine blikjes tomatenpuree
  • 1/2 fles witte wijn
  • 50 gram reuzel of olie
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 1 tl marjolein
  • 1 laurierblad
  • peper
  • zout
  • 1 stevige bruine boterham

Bereiding Poolse Bigos

Nu heb je alles wat je nodig hebt om de smakelijke Poolse Bigos te maken. Ga aan de slag!

Stap 1

Spoel de zuurkool af in een vergiet onder de koude kraan.

Stap 2

Fruit het spek en de uien in de reuzel of olie, doe de hamlapjes erbij en braad alles goed bruin.

Stap 3

Doe alle andere ingrediënten erbij en voeg net zoveel water toe totdat alles net onder water staat.

Stap 4

Laat het geheel ruim twee uur zachtjes stoven. Voeg als het droog dreigt te koken nog wat water toe.

Serveer met stevige sneetjes bruin brood.

Heb je te veel gemaakt voor het aantal eters? Bewaar het dan in de koelkast. Dit gerecht is namelijk een dag later (opgewarmd) nóg lekkerder.

Eet smakelijk!

Meer lekkere buitenlandse gerechten

Word jij helemaal enthousiast van buitenlandse gerechten? Probeer dan ook eens de Pupusa uit El Salvador. Pupusa is een soort gevulde tortilla van maïsdeeg of rijstdeeg met een vulling van kaas, bonen en/of varkensvlees. Heerlijk!

Daarnaast zijn deze buitenlandse gerechten ook erg smakelijk:

Kijk op deze pagina voor alle lekkere stamppotgerechten.

Heb je zelf een recept voor een lekker traditioneel gerecht? Mail hem dan naar stamppotmaandag@gmail.com. Dank je wel!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!