Pupusa-El-Salvador

Pupusa: het lekkerste ‘straatgerecht’ van El Salvador

In deze rubriek lichten we een traditioneel gerecht uit van een land dat wij hebben bezocht. Dit keer is dat de pupusa, een lekkernij uit El Salvador. 

De Salvadoraanse keuken

De Salvadoraanse keuken lijkt sterk op die van andere Midden-Amerikaanse landen. Het eten wordt er vaak in veel olie bereid (veelal gefrituurd). In veel gerechten vind je maïs, maar ook varkensvlees en zeevruchten.

Wil je op een traditionele manier ontbijten? Dan start je je dag met ei en bonen of met casamiento, een mix van bonen met rijst.

De belangrijkste maaltijd in El Salvador is de lunch. Deze wordt genuttigd tussen 12.00 en 14.00 uur. Hierbij wordt vaak vlees, vis of gefrituurde kaas met rijst, salade, avocado en tortilla gegeten.

Ook kun je in bijna alle eettentjes in El Salvador chiles rellenos (gevulde groene paprika’s) of tamales (gevulde gestoomde ma├»sdeegrollen in bananenbladeren) eten.

Traditioneel gerecht El Salvador: pupusa

Een traditionele lekkernij is pupusa. Dit gerecht is ontzettende populair in El Salvador en kun je eigenlijk overal op straat kopen en eten. Ben je hier op vakantie? Dan mag je zeker niet vergeten de bekende pupusas te proeven.

Pupusa is een soort gevulde tortilla van maïsdeeg of rijstdeeg met een vulling van kaas, bonen en/of varkensvlees. De vorm van deze lekkernij lijkt op die van een pitabroodje. Dit typisch Salvadoraanse gerecht wordt uitgeserveerd met een saus met tomaten, azijn, witte kool en chili.

Tip: ben je in El Salvador en wil je veilig pupusa proberen? Zoek dan een kraampje uit waar het druk is. Hier worden continu verse pupusas bereid, waardoor het niet lang (buiten) heeft gelegen en het dus veiliger is om te eten.

Zelf pupusa maken

De populairste lekkernij uit El Salvador is eenvoudig zelf te maken. Het deeg maak je van ma├»smeel, zout en water. Vervolgens maak je een balletje uit dit deeg en maakt dit plat. Je vult het met de betreffende ingredi├źnten, maakt het deeg weer dicht en vervolgens weer plat.

Daarna bak je de pupusa(s) in een pan totdat de kaas gesmolten is. Zie ook dit pupusa-recept en onderstaande video.

Atol: een populair drankje in El Salvador

Wil je nou ook graag iets typisch Salvadoraans drinken bij je gerecht? Kies dan voor Atol. Dit drankje is gemaakt van bloem (van rijst, maïs of havermout), rietsuiker een smaakje zoals chocolade, kaneel of vanille. Je kun Atol zowel koud als warm drinken.

Een zelfde soort drankje is Horchata, maar dit heeft als basisingredi├źnt zaden of noten. Daarnaast worden er in El Salvador veel verse sappen en limonades verkocht.

Heb jij, naar aanleiding van dit blogartikel, zelf pupusa gemaakt? Deel dan een foto van het resultaat op social media en gebruik #stamppotmaandag. Ons taggen mag uiteraard ook!

Eet smakelijk!

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Halloween: een gruwelijk spannend en lekker feest

Vandaag, op 31 oktober, wordt Halloween gevierd. Kinderen verkleden zich op deze feestdag als griezelige personages en gaan langs de…
Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Nationale Boerenkooldag - 24 oktober 2021

Voor alles is tegenwoordig wel een dag; vaderdag, moederdag, broer- en zussendag, dierendag, dag van de leraar, dag van de…
Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie: 10 dingen uit het verleden die je ongetwijfeld een beetje mist

Nostalgie, alleen het woord al klinkt prachtig. Een woord dat wordt gebruikt om heimwee naar het (persoonlijk) verleden uit te…