Pupusa-El-Salvador

Pupusa: het lekkerste ‘straatgerecht’ van El Salvador

In deze rubriek lichten we een traditioneel gerecht uit van een land dat wij hebben bezocht. Dit keer is dat de pupusa, een lekkernij uit El Salvador. 

De Salvadoraanse keuken

De Salvadoraanse keuken lijkt sterk op die van andere Midden-Amerikaanse landen. Het eten wordt er vaak in veel olie bereid en is veelal gefrituurd. In veel gerechten vind je maïs, maar ook varkensvlees en zeevruchten.

Wil je op een traditionele manier ontbijten? Dan start je je dag met ei en bonen of met casamiento, een mix van bonen met rijst.

De belangrijkste maaltijd in El Salvador is de lunch. Deze wordt genuttigd tussen 12.00 en 14.00 uur. Hierbij wordt vaak vlees, vis of gefrituurde kaas met rijst, salade, avocado en tortilla gegeten.

Ook kun je in bijna alle eettentjes in El Salvador chiles rellenos (gevulde groene paprika’s) of tamales (gevulde gestoomde maïsdeegrollen in bananenbladeren) eten.

Traditioneel gerecht El Salvador: pupusa

Een traditionele lekkernij is pupusa. Dit gerecht is ontzettende populair in El Salvador en kun je eigenlijk overal op straat kopen en eten. Ben je hier op vakantie? Dan mag je zeker niet vergeten de bekende pupusas te proeven.

Wat is pupusa?

Pupusa is een soort gevulde tortilla van maïsdeeg of rijstdeeg met een vulling van kaas, bonen en/of varkensvlees. De vorm van deze lekkernij lijkt op die van een pitabroodje. Dit typisch Salvadoraanse gerecht wordt uitgeserveerd met een saus met tomaten, azijn, witte kool en chili.

Tip! Ben je in El Salvador en wil je veilig pupusa proberen? Zoek dan een kraampje uit waar het druk is. Hier worden continu verse pupusas bereid, waardoor het niet lang (buiten) heeft gelegen en het dus veiliger is om te eten.

Zelf pupusa maken: pupusa recept

De populairste lekkernij uit El Salvador is eenvoudig zelf te maken. Het deeg maak je van maïsmeel, zout en water. Vervolgens maak je een balletje uit dit deeg en maakt dit plat. Je vult het met de betreffende ingrediënten, maakt het deeg weer dicht en vervolgens weer plat.

Daarna bak je de pupusa(s) in een pan totdat de kaas gesmolten is. Zie ook dit pupusa-recept en de onderstaande video.

Eet smakelijk!

Atol: een populair drankje in El Salvador

Wil je nou ook graag iets typisch Salvadoraans drinken bij je gerecht? Kies dan voor Atol. Dit drankje is gemaakt van bloem (van rijst, maïs of havermout), rietsuiker een smaakje zoals chocolade, kaneel of vanille. Je kun Atol zowel koud als warm drinken.

Een zelfde soort drankje is Horchata, maar dit heeft als basisingrediënt zaden of noten. Daarnaast worden er in El Salvador veel verse sappen en limonades verkocht.

Meer lekkere wereldrecepten

Heb je zin om meer bijzondere gerechten te proberen? Dan zijn dit ook een paar lekkere recepten die je zelf klaar kunt maken.

Kijk op deze pagina voor al onze recepten.

Heb jij, naar aanleiding van dit blogartikel, zelf pupusa gemaakt? Deel dan een foto van het resultaat op social media en gebruik #stamppotmaandag. Ons taggen mag uiteraard ook!

Advertentie
10 lekkere boerenkool recepten

10 lekkere boerenkool recepten

Boerenkool is niet alleen erg gezond (hallo superfood!) maar ook nog eens erg lekker én veelzijdig. Dit zijn de lekkerste…
Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken? Onze tips & lekkere hutspotrecepten

Hoelang moet hutspot koken om te zorgen dat hij perfect gaar en smaakvol is? Check deze blog voor het antwoord…
Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Overzicht inhoudsmaten voor recepten

Ben jij ook altijd in de war wanneer het gaat om inhoudsmaten voor recepten? Op Stamppot Maandag vind je nu…