adobestock-boerenkool-vorst-stamppotmaandag

Vorst over boerenkool is 10 keer lekkerder! Of toch niet?

Waarom moet er eerst vorst over de boerenkool? Is vorst over boerenkool echt zoveel lekkerder? Wij zochten het voor je uit!

Vorst over boerenkool

Boerenkool is een echte Hollandse wintergroente. Er zijn maar weinig Nederlanders die niet houden van een lekkere boerenkoolstamppot met rookworst op een koude winterdag. Of het nou regent, hard waait, (extreem) koud is of sneeuwt, het maakt deze krulkool allemaal niet zo veel uit. Er wordt zelfs gezegd dat wanneer de vorst eroverheen is geweest, dat deze groente dan lekkerder smaakt.

Maar waarom moet er vorst over boerenkool? Is het echt zo dat boerenkool lekkerder gaat smaken wanneer het heeft gevroren? Of zit dit tussen de oren? Of Wij zochten het voor je uit.

Een kwestie van smaak

Allereerst is het natuurlijk zo dat smaken verschillen. Wat de ene persoon lekker vindt, kan de ander heel vies vinden. Bovendien heeft smaakbeleving ook met de omgeving en associaties te maken.

Boerenkool wordt nou eenmaal voornamelijk gegeten wanneer het buiten koud is. In ons hoofd hoort deze groente dan ook bij de winter. Hierdoor zal in de zomer een bordje boerenkoolstamppot voor de meeste mensen een stuk minder lekker smaken.

Zoetere bladeren na de vorst

Toch is het zo dat mensen die niet van de pittige smaak van boerenkool houden, deze groente wel lekker kunnen vinden na een nacht vorst. Er verandert namelijk wel degelijk wat aan de smaak wanneer het heeft gevroren.

De meeste bronnen geven hiervoor de volgende verklaring:

Boerenkool bevat zetmeel. Het zetmeel in deze groente wordt bij temperaturen onder de nul omgezet in suiker. Dit helpt de plant om beter tegen de kou te kunnen. Bij temperaturen van ongeveer 10 graden onder nul kan een plant namelijk kapotvriezen. Door de toename van suiker wordt dit risico verkleint.

Suiker smaakt vanzelfsprekend anders dan zetmeel, wat er voor zorgt dat na de vorst de boerenkoolbladeren zoeter smaken dan daarvoor.

Niet alleen smaken verschillen…

Dat boerenkool anders smaakt na een periode van vorst lijkt een feit. Maar over de oorzaak daarvan verschillen de meningen.

De Universiteit van Groningen is het  namelijk niet helemaal eens met bovenstaande verklaring. Volgens hen maken planten suikers aan om te kunnen groeien. Wanneer de temperatuur daalt en het gaat vriezen, is groeien niet meer mogelijk.

De suikers worden echter nog wel aangemaakt. Aangezien deze niet meer gebruikt worden, hopen ze zich op in de bladeren. Dit zorgt vervolgens voor de zoete smaak. 

Unilever Nutrition Center heeft weer een andere verklaring voor het smaakverschil na een periode van vorst. Doordat er door de vorst ijskristallen ontstaan, wordt het volume van het blad groter. Hierdoor barsten de cellen en komen er verschillende smaken vrij. Hierdoor zou de boerenkool anders of beter kunnen smaken.

Wordt boerenkool dan ook zoeter in de vriezer?

Wie nu denkt slim te zijn en ditzelfde effect te kunnen creëren met behulp van de vriezer komt helaas bedrogen uit. Volgens Landbouwuniversiteit Wageningen is het noodzakelijk dat boerenkool langzaam afkoelt. De groente vanaf  kamertemperatuur invriezen in een diepvries van -20 graden verplaatsen heeft dus geen zin. Dit heeft helaas geen enkel effect op de smaak.

Recepten met boerenkool

Wat de reden van het smaakverschil na de vorst ook is, wij zijn vanaf de eerste dag van het najaar tot aan de lente fan van boerenkool.

Uiteraard kun je er de bekende boerenkoolstamppot van maken, maar je kunt er nog veel meer mee. Denk aan het bakken van een boerenkoolcake, het maken van een boerenkoolhummus of het verwerken in een smoothie. Op de website van Stamppot maandag vind je diverse boerenkoolrecepten.

Wat is jouw favoriete gerecht met deze winterse groente? En proef jij verschil na de vorst? Wij zijn benieuwd! Deel het vooral met ons door een reactie achter te laten op onze social mediakanalen. Je vindt Stamppot maandag op Facebook, Instagram en Twitter

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!