AdobeStock-licht verteerbare stamppot

Licht verteerbare stamppot: 5 lekkere recepten

De kerstdagen staan voor de deur, en dat betekent weer lekker en waarschijnlijk (te) veel eten. Er is niks mis met lekker tafelen met vrienden en familie en ondertussen genieten van al het lekkers dat op tafel staat. Maar vaak heb je na afloop een enorm vol gevoel en heb je het idee dat je de komende 3 dagen niks meer hoeft te eten. Een paar dagen niet eten is misschien niet een heel goed idee, maar een maaltijd die wat minder zwaar op de maag ligt is wél een goede keuze. Een licht verteerbare stamppot bijvoorbeeld. Daarom delen wij in dit artikel 5  lekkere stamppotrecepten die zeer geschikt zijn om na de kerst te eten.

Licht verteerbare voeding

Licht verteerbare voeding is voeding die makkelijk door het spijsverteringsstelsel verteerd kan worden. Er is weinig energie voor nodig en maag en darmen worden zo min mogelijk geprikkeld.

Licht verteerbaar eten helpt de goede bacteriën in de darmen te voeden, waardoor ze infecties helpen bestrijden en de onverwerkte spijsvertering herstellen.

Voorbeelden van licht verteerbare voeding zijn:

  • Gefermenteerde voeding zoals kefir, yoghurt, tempé en zuurkool
  • Groenten zoals broccoli, spinazie, sperziebonen, bieten, fijne doperwten en asperges
  • Fruit zoals appel, peer banaan en meloen
  • Magere vis zoals kabeljauw, schol, tong en forel
  • Peulvruchten (gezeefd) zoals erwten, kikkererwten, linzen en kapucijners.

Let op! Niet alle groenten en fruit zijn licht verteerbaar. Wanneer je last hebt van je maag of darmen kun je bijvoorbeeld paprika, champignons, koolsoorten, mais, druiven, kiwi, ananas en citrusfruit beter laten staan.

Zuurkoolstamppot met banaan

Zowel zuurkool als banaan is lekker licht verteerbaar en zijn daarom een uitstekende combinatie voor een licht verteerbare stamppot. De combinatie van zuur en zoet is ook nog eens erg lekker en geliefd bij kinderen.

Veel mensen kennen de variant met ananas, maar aangezien deze vrucht wat zwaarder verteerbaar is, is banaan een goed en lekker alternatief.

Bekijk hier het recept voor zuurkoolstamppot met banaan.

Vegetarische andijviestamppot

Andijvie is een groente die makkelijk wordt verteerd. Gekookte of gestoomde groente is lichter verteerbaar dan rauwe groente.

In dit recept wordt de andijvie gekookt.

Omdat dit recept vegetarisch is, gebruiken we Quorn vegetarisch fijngehakt. Wil je liever echt gehakt gebruiken? Kies dan voor de magere variant.

Bekijk hier het recept voor de vegetarische andijviestamppot.

Hete bliksem

De klassieke hete bliksem is eigenlijk gewoon een stamppot van aardappelen en appels.  Het recept is makkelijk te maken en wordt over het algemeen door zowel volwassenen als kinderen gewaardeerd.

Wil je hier rookworst bij eten? Kies dan voor de magere variant.

Bekijk hier het recept voor hete bliksem van Stamppot maandag.

Licht verteerbare stamppot met kabeljauw en mosterdsaus

Naast bepaalde groente en fruit zijn er ook vissoorten die licht verteerbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is kabeljauw. In deze stamppot wordt kabeljauw gecombineerd met ijsbergsla, eveneens een licht verteerbare groente.

Bekijk  hier het recept voor kabeljauw stamppot met mosterdsaus.

Stamppot van pompoen met rucola

Ook pompoen is een groente die gemakkelijk door het spijsverteringsstelsel wordt opgenomen. Voor sommige mensen kan een te veel aan aardappelen alsnog zwaar op de maag voelen. In dat geval is dit recept zeer geschikt.

In deze pompoenstamppot is de aardappel namelijk volledig vervangen door pompoen. In combinatie met de rucola, kruiden en pistachenoten is dit een heerlijk licht verteerbaar alternatief voor de ‘standaard’ stamppot.

Bekijk hier het recept voor de licht verteerbare stamppot van pompoen met rucola.

Ondanks dat de aardappel een licht verteerbare groente is, kan een te veel toch voor bepaalde klachten zorgen zoals een vol gevoel. Gebruik dus nooit meer aardappelen dan aangegeven in het recept. Wil je minder aardappelen gebruiken? Dan kun je de rest ook aanvullen met groente. 

Waarom eten we stamppot in de winter?

Waarom eten we stamppot in de winter?

Veel Nederlanders eten stamppot in de winter. De winter is inmiddels in volle gang en de temperaturen zijn al meerdere…
Kruidenijsblokjes: 4 redenen waarom je ze vandaag nog wil maken

Kruidenijsblokjes: 4 redenen waarom je ze vandaag nog wil maken

Maak jij weleens kruidenijsblokjes? Het invriezen van kruiden in water of olijfolie heeft heel wat voordelen. Naast dat het ontzettend…
Gelukkig nieuwjaar! 4 populaire goede voornemens op het gebied van voeding

Gelukkig nieuwjaar! 4 populaire goede voornemens op het gebied van voeding

Allereerst wensen we jullie allemaal een mooi, gelukkig, gezond en vooral voedzaam nieuwjaar! We zitten alweer op dag 6 van…