AdobeStock-licht verteerbare stamppot

Licht verteerbare voeding: 5 lekkere stamppot recepten

Tijdens de feestdagen en in de weekenden heb je vaak genoeg aan gezelligheid en kies je snel voor lekker en waarschijnlijk (te) veel eten. Er is niks mis met lekker tafelen met vrienden en familie en ondertussen genieten van al het lekkers dat op tafel staat. Maar vaak heb je na afloop een enorm vol gevoel en heb je het idee dat je de komende drie dagen niks meer hoeft te eten.

Een paar dagen niet eten is misschien niet een heel goed idee, maar een maaltijd die wat minder zwaar op de maag ligt is wél een goede keuze. Een licht verteerbare stamppot bijvoorbeeld. Daarom delen wij in dit artikel vijf  licht verteerbare recepten voor stamppot.

Wat is licht verteerbare voeding?

Licht verteerbare voeding is voeding die makkelijk door het spijsverteringsstelsel verteerd kan worden. Er is weinig energie voor nodig en maag en darmen worden zo min mogelijk geprikkeld.

Licht verteerbaar eten helpt de goede bacteriën in de darmen te voeden, waardoor ze infecties helpen bestrijden en de onverwerkte spijsvertering herstellen.

Voorbeelden van licht verteerbare voeding zijn:

  • Gefermenteerde voeding zoals kefir, yoghurt, tempé en zuurkool
  • Licht verteerbare groenten zoals broccoli, spinazie, sperziebonen, bieten, fijne doperwten en asperges
  • Fruit zoals appel, peer banaan en meloen
  • Magere vis zoals kabeljauw, schol, tong en forel
  • Peulvruchten (gezeefd) zoals erwten, kikkererwten, linzen en kapucijners.

Let op! Niet alle groenten en fruit zijn licht verteerbaar. Wanneer je last hebt van je maag of darmen kun je bijvoorbeeld paprika, champignons, koolsoorten, mais, druiven, kiwi, ananas en citrusfruit beter laten staan.

Zuurkoolstamppot met banaan

Zowel zuurkool als banaan is lekker licht verteerbaar en zijn daarom een uitstekende combinatie voor een licht verteerbare stamppot. De combinatie van zuur en zoet is ook nog eens erg lekker en geliefd bij kinderen.

Veel mensen kennen de variant met ananas, maar aangezien deze vrucht wat zwaarder verteerbaar is, is banaan een goed en lekker alternatief.

Bekijk hier het recept voor zuurkoolstamppot met banaan.

Vegetarische andijviestamppot

Andijvie is een groente die makkelijk wordt verteerd. Gekookte of gestoomde groente is lichter verteerbaar dan rauwe groente, daarom wordt de andijvie in dit recept gekookt.

Omdat dit recept vegetarisch is, gebruiken we Quorn vegetarisch fijngehakt. Wil je liever echt gehakt gebruiken? Kies dan voor de magere variant.

Bekijk hier het recept voor de vegetarische andijviestamppot.

Hete bliksem

De klassieke hete bliksem is eigenlijk gewoon een stamppot van aardappelen en appels.  Het recept is makkelijk te maken en wordt over het algemeen door zowel volwassenen als kinderen gewaardeerd.

Wil je hier rookworst bij eten? Kies dan voor de magere variant.

Bekijk hier het recept voor hete bliksem van Stamppot maandag.

Licht verteerbare stamppot met kabeljauw en mosterdsaus

Naast bepaalde groente en fruit zijn er ook vissoorten die licht verteerbaar zijn. Een voorbeeld hiervan is kabeljauw. In deze stamppot wordt kabeljauw gecombineerd met ijsbergsla, eveneens een licht verteerbare groente. Een heerlik licht verteerbare avondmaaltijd!

Bekijk  hier het recept voor kabeljauw stamppot met mosterdsaus.

Stamppot van pompoen met rucola

Ook pompoen is een groente die gemakkelijk door het spijsverteringsstelsel wordt opgenomen. Voor sommige mensen kan een te veel aan aardappelen alsnog zwaar op de maag voelen. In dat geval is dit recept zeer geschikt.

In deze pompoenstamppot is de aardappel namelijk volledig vervangen door pompoen. In combinatie met de rucola, kruiden en pistachenoten is dit een heerlijk licht verteerbaar alternatief voor de ‘standaard’ stamppot.

Bekijk hier het recept voor de licht verteerbare stamppot van pompoen met rucola.

Ondanks dat de aardappel een licht verteerbare groente is, kan een te veel toch voor bepaalde klachten zorgen zoals een vol gevoel. Gebruik dus nooit meer aardappelen dan aangegeven in het recept. Wil je minder aardappelen gebruiken? Dan kun je de rest ook aanvullen met groente. 

Je ziet, een licht verteerbare maaltijd is net zo lekker als een “gewone” maaltijd. Eet smakelijk!

Advertentie
De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

De perfecte hutspot verhoudingen & handige tips

Ben je op zoek naar de beste hutspot verhoudingen en andere tips om je hutspot extra smakelijk te maken? Dit…
Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn: de stamppot van Oostenrijk

Kaiserschmarrn is een typisch Oostenrijks gerecht. In deze blog vertellen we je meer over de oorspong en het recept om…
Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Onze tips! (+ vegetarische opties)

Welk vlees bij stamppot andijvie? Ontdek de beste opties voor vlees bij andijvie en vegetarische alternatieven voor deze Hollandse klassieker!