kabeljauwstamppot-stamppotmaandag

Stamppot met vis: kabeljauw met mosterdsaus

Stamppot met vis? Dat is lekker en gezond! Probeer deze heerlijke kabeljauwstamppot met mosterdsaus eens. Snel en makkelijk te maken.

Kabeljauw

Een stamppot met als hoofdingrediënt kabeljauw. Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is het zeker niet. Kabeljauw is namelijk naast lekker ook nog eens erg gezond. Het is een magere vissoort dat rijk is aan verschillende vitaminen en mineralen. Denk aan vitamine B12, foliumzuur, kalium, fosfor en magnesium. Bij deze kabeljauwstamppot zit een lekkere mosterdsaus. Als je het ons vraagt is dat de perfecte combinatie!

Mosterdsaus

Mosterdsaus is een saus op basis van mosterd, een veelgebruikt ingrediënt in de keuken. Het is een pittige en romige saus die vaak wordt gebruikt als smaakmaker bij verschillende gerechten, waaronder vis.

Mosterd heeft van nature een scherpe smaak en een karakteristiek aroma dat goed samengaat met vis. Het voegt een mooie balans toe aan de zachte en subtiele smaken van veel vissoorten. De pittige en zure smaak van mosterd kan de natuurlijke smaak van de vis versterken en aanvullen, waardoor er een heerlijke combinatie ontstaat.

Daarnaast heeft mosterdsaus een romige textuur die zorgt voor een smeuïge en volle mondgevoel. Dit kan een mooie tegenhanger zijn voor de lichte en malse textuur van vis.

Recept stamppot met vis: kabeljauw met mosterdsaus

Heb je zin om deze bijzondere (en hele lekkere!) stamppot te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Laat de kabeljauw in 5 minuten in water (tegen de kook aan) gaar worden en laat de vis vervolgens afkoelen.

Stap 2

Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar.

Stap 3

Houd 4 mooie (buitenste) bladeren van de sla apart en snijd de rest in dunne reepjes.

Stap 4: de mosterdsaus

Breng de bouillon met de slagroom en de mosterd aan de kook en laat dit zonder deksel 4 minuten zachtjes koken. Bind eventueel met allesbinder

Stap 5

Haal de saus van het vuur en roer de eidooier erdoor.

Stap 6: stampen maar!

Stamp de aardappelen met de boter en de melk tot een gladde puree en meng er de vis, de reepjes sla, de peterselie, de dille, zout en peper door.

Stap 7

Leg de slabladeren op de borden en verdeel de kabeljauwstamppot erover. 

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vis? Dan kun je de kabeljauw vervangen door een plantaardige variant.
Helaas zijn er veel minder visvervangers dan vleesvervangers beschikbaar. Een plantaardige variant op kabeljauw hebben wij nog niet kunnen ontdekken.

Daarom raden wij aan voor de vegan zalmfilet van SoFine SoFish te gaan. Zalm is namelijk ook ontzettend lekker in combinatie met mosterd!

Weet jij het perfecte plantaardige alternatief voor kabeljauw? Dan zouden wij het heel tof vinden als je ons dat laat weten. Je kunt dan een mailtje sturen naar stamppotmaandag@gmail.com.

Stamppot met vis: een bijzondere combinatie

Ben je dol op vis en wil je vaker stamppot met vis eten? Dan zit je goed op deze website! Deze recepten zijn ook erg lekker:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

400 gr kabeljauwfilet
1 1/2 kg geschilde aardappelen in blokjes
1 krop ijsbergsla
30 gr boter
1 dl melk
2 eetlepels fijngehakte peterselie
1 1/2 eetlepel fijngehakte dille

2 1/2 dl kippebouillon (van tablet)
1 dl slagroom
3 eetlepels grove mosterd
allesbinder
1 eidooier
zout
peper