Stamppot postelein met spek en pijnboompitten - recept

Stamppot postelein met spek en pijnboompitten

Deze stamppot postelein is een ware traktatie voor de smaakpapillen! De combinatie van spek, pijnboompitten en postelein zorgt voor een unieke smaakbeleving.

Postelein

Postelein bladgroente die afkomstig is uit het Midden-Oosten en India, maar nu over de hele wereld wordt gekweekt. Postelein heeft kleine, ovaalvormige blaadjes die heldergroen van kleur zijn en een licht zilte smaak hebben. De stengels zijn rood of groen en sappig.

Postelein is een voedzame groente die een goede bron is van vitamines A, C en K, evenals calcium, kalium en magnesium. Het is ook een goede bron van omega-3 vetzuren, die gunstig zijn voor de gezondheid van hart en hersenen. Postelein kan rauw worden gegeten in salades, of gekookt worden toegevoegd aan soepen, stoofpotten en roerbakken. En natuurlijk kun je het ook in stamppot verwerken!

Recept stamppot postelein met spek en pijnboompitten

Ben je benieuwd naar deze bijzondere groente in een stamppot? Volg de onderstaande stappen en je stamppot postelein staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen met een dunschiller of aardappelschiller. Snijd ze vervolgens in gelijke blokjes van ongeveer 2 cm groot. Kook de aardappelen in een pan met water totdat ze gaar zijn. Dit duurt ongeveer 15 tot 20 minuten.

Stap 2

Terwijl de aardappelen koken, snijd de spekblokjes in kleine stukjes. Bak je de spekblokjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat ze knapperig zijn. Laat de spekblokjes uitlekken op keukenpapier.

Stap 3

Was de postelein grondig onder stromend water. Laat de postelein uitlekken in een vergiet. Pel de ui en snipper deze fijn. Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.

Verhit de olijfolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en fruit deze totdat hij glazig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat de ui aanbrandt. Voeg de knoflook toe aan de gebakken ui en fruit deze nog 1 minuut mee. De knoflook geeft de stamppot een extra pittige smaak.

Voeg de postelein toe aan de bakpan en roerbak deze totdat de postelein geslonken is. Dit duurt ongeveer 2-3 minuten.

Stap 4

Giet de gekookte aardappelen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de gebakken postelein, de spekblokjes, de geroosterde pijnboompitten, de crème fraîche en de geraspte kaas toe aan de gestampte aardappelen. Stamp alles goed door elkaar totdat er een gladde en romige stamppot ontstaat.

Proef de stamppot en voeg indien nodig extra zout en peper toe naar eigen smaak. Serveer de stamppot.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen spek? Dat is geen probleem. Je kunt de stamppot postelein op de volgende manieren vegetarisch maken:

  • Gebruik vegetarische spekjes. Deze zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en natuurwinkels. Ze hebben vaak een bite en zilte smaak die vergelijkbaar is met echte spekjes. Kies vegetarische spekjes op basis van plantaardige ingrediënten zoals soja, tempeh of seitan.
  • Voeg geroosterde champignons toe. Champignons geven de stamppot een umami-achtige smaak die goed past bij de postelein. Snijd de champignons in kleine stukjes en bak ze goudbruin in een pan met wat olie.
  • Voeg geroosterde noten toe. Noten zoals walnoten, pecannoten of hazelnoten voegen een nootachtige crunch toe aan de stamppot. Rooster de noten in een oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Hak ze daarna grof.
  • Gemarineerde en gebakken tofu. Tofu kan worden gemarineerd en gebakken totdat het knapperig en smaakvol is. Dit is een goede optie als je een eiwitrijke vervanger voor spek wilt.

Meer bijzondere stamppotten

Stamppot is lekker en gezond, daarom eten wij het iedere maandag. En de mogelijkheden zijn ook nog eens eindeloos, daarom kun je op deze website meer dan honderd lekkere stamppotrecepten vinden. Deze wil je vast ook eens proeven:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

600 gram aardappelen
400 gram postelein
150 gram spekblokjes
50 gram pijnboompitten
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
200 ml crème fraîche
100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld Gruyère of Parmezaanse kaas)
Zout en peper naar smaak