Stamppot rucola met spekjes

Rucola stamppot met spekjes

Ontdek een verrassende twist met deze rucola stamppot met spekjes. Romig, knapperig, hartig en snel te maken. Perfect voor een lekkere maaltijd!

Stamppot met rucola

Stamppot met rucola biedt een verrassende en verfrissende draai aan het traditionele gerecht. De toevoeging van rucola geeft de stamppot een pittige, peperachtige smaak en een knapperige textuur die perfect samengaat met de romige aardappelpuree.

Dit gerecht kan het hele jaar door worden genoten, maar komt vooral tot zijn recht in de lente en zomer, wanneer rucola op zijn best is.

Rucola zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten, waaronder vitamine K, vitamine C, calcium en ijzer, waardoor het een gezonde toevoeging is aan de maaltijd. Met zijn unieke smaak en voedingswaarde biedt stamppot met rucola een heerlijke en gezonde manier om van een klassiek gerecht te genieten.

Recept rucola stamppot met spekjes

Wil je deze stamppot rucola met spekjes graag eens proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van gelijke grootte. Snipper de ui fijn en hak de knoflook fijn.

Stap 2

Doe de aardappelblokjes in een grote pan en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng aan de kook. Kook de aardappelen gaar, ongeveer 15-20 minuten, of tot ze zacht zijn wanneer je er met een vork in prikt.

Stap 3

Terwijl de aardappelen koken, bak je de gerookte spekreepjes in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bewaar het spekvet in de pan voor extra smaak.

Stap 4

In dezelfde pan met het spekvet bak je de fijngesnipperde ui en gehakte knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Stap 5

Giet de gekookte aardappelen af en doe ze terug in de pan. Voeg de gebakken ui en knoflook toe aan de aardappelen, samen met de melk en boter. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree. Voeg indien nodig meer melk toe voor de gewenste consistentie.

Voeg de grof gehakte rucola toe aan de puree en meng goed door elkaar tot de rucola geslonken is en gelijkmatig verdeeld is door de stamppot.

Stap 6

Breng de rucola stamppot op smaak met zout en peper naar smaak. Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.

Verdeel de stamppot over de borden en garneer met de knapperige spekreepjes. Serveer direct en geniet van deze heerlijke en verrassende stamppot.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Als je de voorkeur geeft aan een vegetarische versie van deze stamppot met rucola, zijn er verschillende opties om het gerecht aan te passen. Ten eerste kun je de gerookte spekreepjes vervangen door vegetarische spekreepjes of door gebakken paddenstoelen voor een vergelijkbare hartige smaak.

Daarnaast kun je de boter vervangen door plantaardige boter en de melk door een plantaardige melk zoals amandel- of havermelk. Op deze manier kun je genieten van een smaakvolle en voedzame vegetarische stamppot met rucola, perfect voor vegetariërs, veganisten en liefhebbers van groenten.

Meer lekkere stamppotten

Smaakt deze bijzondere stamppot naar meer? Op deze website delen we nog veel meer lekkere stamppotrecepten, ook voor smeuïge maaltijden in de lente en zomer. Deze stamppotten moet je ook eens proeven:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kg aardappelen
200 g rucola
150 g gerookte spekreepjes
1 ui
2 teentjes knoflook
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak