Stamppot doperwten recept

Stamppot doperwten

Geniet van de lente met stamppot doperwten: een frisse twist op een klassiek gerecht. Snel, smakelijk en altijd een favoriet op tafel!

Doperwten

Doperwten, die vrolijke groene bolletjes, behoren tot de familie van de peulvruchten. Maar wist je dat ze niet alleen heerlijk zijn, maar ook boordevol voedingsstoffen zitten? Met hun zoete smaak en knapperige textuur voegen ze een vleugje frisheid toe aan allerlei gerechten. Deze kleine krachtpatsers zitten boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, K, A, ijzer en kalium, plus een flinke dosis vezels.

Of je ze nu vers, bevroren of ingeblikt gebruikt, doperwten kunnen een smakelijke oppepper geven aan salades, stoofschotels, pasta’s en rijstgerechten. Kortom, ze brengen niet alleen kleur en smaak in je maaltijden, maar ook een flinke dosis gezondheid. En als je op zoek bent naar een geweldige manier om van doperwten te genieten, probeer dan onze verrukkelijke stamppot doperwten

Recept stamppot doperwten

Heb je zin om stamppot doperwten te maken? Volg de onderstaande stappen en je stamppot staat in een mum van tijd op tafel!

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Breng een grote pan met water aan de kook en voeg de gesneden aardappelen toe. Kook ze tot ze gaar zijn, meestal in 20-25 minuten.

Voeg de laatste 5 minuten de doperwten toe en kook ze mee tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen en doperwten af.

Stap 2

Terwijl de aardappelen en doperwten koken, snijd je de ui en de knoflook fijn. Smelt boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak ze tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Stap 3

Verwarm de melk in een aparte pan of in de magnetron tot het warm is.

Stap 4

Doe de gekookte aardappelen en doperwten terug in de pan en stamp ze fijn met een aardappelstamper. Voeg de gebakken ui, knoflook, warme melk en boter toe aan de gestampte aardappelen en doperwten.

Roer alles goed door elkaar tot je een smeuïge stamppot hebt. Breng op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot doperwten met eventueel een rookworst er bovenop.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten

Stamppot is niet alleen lekker in de winter, ook in de lente kun je hier enorm van genieten! Dit zijn een paar lekkere lentestamppotten:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

De foto bij dit recept is van by Artie Kostenko via Unsplash. 

Advertentie

1,5 kg aardappelen (vastkokend)
500 g doperwten (diepvries of vers)
1 ui
2 teentjes knoflook
200 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak
Optioneel: 4 rookworsten