Stamppot raapstelen met spekjes

Stamppot raapstelen met spekjes

Ontdek de verrassende frisheid van de lente met onze stamppot raapstelen met spekjes. Een heerlijke en eenvoudige twist op traditionele stamppot.

Raapstelen

Raapstelen is niet de meest bekende stamppotgroente, maar wel een hele lekkere en gezonde! Raapstelen zijn jonge, groene bladeren van meiknolletjes. Ze hebben een pittige, licht bittere smaak en zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine C, calcium en ijzer.

Raapstelen zijn vooral verkrijgbaar in het voorjaar, van maart tot en met juni. Ze worden vaak gebruikt in salades, soepen en roerbakgerechten en zijn een populaire groente in de Nederlandse keuken. Raapstelen zijn ook gemakkelijk zelf te kweken in de moestuin of in een pot op het balkon.

Recept stamppot raapstelen met spekjes

Heb je zin om raapstelen te verwerken in een lekkere stamppot? Volg de onderstaande stappen en je stamppot raapstelen met spekjes staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een grote pan met licht gezouten water in ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze even uitstomen.

Stap 2

Terwijl de aardappelen koken, bak je de spekjes in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze knapperig en goudbruin zijn. Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Stap 3

Snijd de raapstelen in groffe stukken en hak de ui en de knoflook fijn.

Doe de ui en de knoflook in de pan van de spekjes. Bak ze kort tot ze zacht en glazig zijn. Voeg daarna de grof gehakte raapstelen toe aan de pan en bak ze kort tot ze geslonken zijn. Dit duurt meestal maar 1 tot 2 minuten.

Stap 4

Voeg de melk en boter toe aan de aardappelen en stamp ze tot een smeuĆÆge puree. Breng op smaak met zout en peper. Meng het raapstelenmengsel en de knapperige spekjes door de aardappelpuree. Proef en pas zo nodig de kruiden aan.

Stap 5

Serveer de stamppot raapstelen met spekjes warm. Je kunt er eventueel nog wat extra gebakken spekjes bovenop strooien voor een extra knapperige touch.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt dit recept ook heel makkelijk vegetarisch maken door de spekjes te vervangen met oude kaas of vegetarische spekjes.

Meer bijzondere stamppotten

Stamppot is gezond en lekker! Wil je vaker stamppot eten? Proef ook eens een van deze gerechten:

Kijk op deze pagina voor al onze smakelijke stamppotrecepten.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg aardappelen
500 g raapstelen
200 g gerookte spekjes
1 ui
2 teentjes knoflook
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak