Snijbonenstamppot met witte bonen en spekjes

Snijbonenstamppot is heerlijk om te serveren in de zomer en de herfst. Kleurrijk, licht van smaak en snel klaar.

Snijbonen

Snijbonen zijn een groente die behoren tot de peulvruchtenfamilie en worden gekenmerkt door hun lange, platte peulen die in stukjes worden gesneden voordat ze worden gegeten. De groente is lekker en veelzijdig, je kunt snijbonen koken, roerbakken en stomen.

Wist je dat snijbonen erg gezond zijn? Ze zijn rijk aan voedingsstoffen zoals vezels, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Ze bevatten ook antioxidanten die kunnen helpen beschermen tegen ziekten en ontstekingen.

Snijbonen zijn over het algemeen verkrijgbaar in de zomer en de herfst, afhankelijk van het gebied waarin ze worden geteeld.

Witte bonen

Witte bonen, ook wel bekend als cannellinibonen, zijn een veelzijdige en voedzame peulvrucht. Ze hebben een romige textuur en een milde, nootachtige smaak. Witte bonen zijn een uitstekende bron van plantaardige eiwitten, voedingsvezels, vitamines en mineralen. Gezond en lekker dus!

Recept Snijbonenstamppot

Heb je zin om deze smakelijke snijbonenstamppot op tafel te zetten. Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze af onder koud water. Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snijd ze in schuine stukjes van ongeveer 2-3 centimeter.

Stap 2

Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze in ongeveer 15 tot 20 minuten gaar, of tot ze zacht zijn. Voeg na 5 minuten kooktijd de snijbonen toe aan het kokende water en kook ze mee tot ze beetgaar zijn, ongeveer 8 tot 10 minuten.

Stap 3

Terwijl de aardappelen en snijbonen koken, verhit je een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de spekjes knapperig en bruin. Haal de spekjes uit de pan en laat ze uitlekken op een stuk keukenpapier. In dezelfde pan met het spekvet bak je de ui en knoflook glazig en licht goudbruin.

Stap 4

Giet de aardappelen en snijbonen af en laat ze kort droogstomen. Voeg ze vervolgens toe aan de pan met de gebakken ui en knoflook. Voeg de melk en boter toe aan de pan en stamp de aardappelen en snijbonen ttot een smeuïge stamppot.

Stap 5

Voeg de witte bonen en de gebakken spekjes toe aan de stamppot. Meng alles goed door elkaar. Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar smaak.

Serveer de stamppot en garneer eventueel met wat extra gebakken spekjes bovenop voor extra smaak en knapperigheid.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Je kunt de spekjes natuurlijk vervangen met een vegetarische variant of ze helemaal weglaten. 

Eet vaker stamppot!

Wij zijn dol op stamppot. We eten het niet voor niets elke maandag! Wil jij ook vaker stamppot eten? Deze recepten zijn ook erg lekker:

Kijk op deze pagina voor meer receptinspiratie.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

500 gram snijbonen
800 gram aardappelen
200 gram witte bonen (uit blik of zelf gekookt)
150 gram spekjes
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
100 ml melk
50 gram boter
Zout en peper naar smaak