Stamppot snijbonen met kaas (vegetarisch)

Stamppot snijbonen met kaas (vegetarisch)

Deze stamppot snijbonen met kaas is een smakelijk en eenvoudig gerecht dat perfect is voor een doordeweekse avondmaaltijd. Een smakelijk!

Snijbonen

Snijbonen zijn langwerpige, groene peulvruchten met een sappige textuur en een milde, zoete smaak. Ze zijn verkrijgbaar vanaf de late lente tot in de herfst, met de piek in de zomermaanden. Een echte zomergroente dus! Deze groente zit boordevol voedingsstoffen, waaronder vitamine C, vitamine K, vezels en antioxidanten. Snijbonen zijn dan ook erg gezond.

Het toevoegen van snijbonen aan stamppot geeft niet alleen een lekkere textuur, maar verrijkt ook de maaltijd met extra voedingswaarde: het maakt de stamppot extra gezond. De frisheid en knapperigheid van snijbonen voegen een verfrissende dimensie toe aan de stamppot, waardoor het een populaire keuze is voor zomerse maaltijden.

Welke kaas gebruik je in deze stamppot?

Voor deze stamppot snijbonen met kaas is een milde tot middelharde kaas ideaal, zoals Goudse kaas, Edam, Emmentaler of jong belegen kaas. Deze kazen smelten goed en voegen een romige textuur en een subtiele, hartige smaak toe aan de stamppot, zonder de delicate smaak van de snijbonen te overheersen.

Je kunt ook experimenteren met andere kazen naar jouw smaakvoorkeur, zoals cheddar of gruyère, voor een iets pittigere of rijkere smaak.

Het is het makkelijkst om geraspte kaas te gebruiken, dit smelt het makkelijkst in de stamppot. Je kunt de kaas zelf raspen of een kant en klaar zakje kopen met geraspte kaas. Deze zijn in vrijwel iedere supermarkt wel verkrijgbaar.

Recept stamppot snijbonen met kaas

Heb je zin om deze zomerse feelgood stamppot te proeven? Volg de onderstaande stappen en de stamppot staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze vervolgens in blokjes van gelijke grootte. Verwijder de uiteinden van de snijbonen en snijd ze in stukjes van ongeveer 2-3 centimeter. Pel de ui en snipper deze fijn. Pel de teentjes knoflook en hak ze fijn.

Stap 2

Doe de aardappelblokjes in een grote pan en voeg voldoende water toe om ze te bedekken. Voeg een snufje zout toe aan het water en breng aan de kook. Voeg na 5 minuten de gesneden snijbonen toe aan de pan. Kook de aardappelen en snijbonen samen gaar, ongeveer 15 tot 20 minuten, of tot ze zacht zijn.

Stap 3

Terwijl de aardappelen en snijbonen koken, verhit je wat boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de fijngesnipperde ui en gehakte knoflook tot ze zacht en lichtbruin zijn.

Stap 4

Giet de gekookte aardappelen en snijbonen af en doe ze terug in de pan. Voeg de gebakken ui en knoflook toe aan de pan, samen met de melk en boter. Stamp de aardappelen en snijbonen tot een smeuïge puree. Voeg indien nodig meer melk toe voor de gewenste consistentie.

Stap 5

Voeg de geraspte kaas toe aan de stamppot en meng goed door tot de kaas gesmolten is en gelijkmatig verdeeld is door de stamppot.

Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar smaak. Proef en voeg indien nodig meer kruiden toe.

Serveer de stamppot snijbonen met kaas warm, eventueel gegarneerd met wat extra geraspte kaas. Geniet van deze heerlijke en voedzame maaltijd. Eet smakelijk!

Meer zomerse stamppotten

Stamppot is niet een gerecht dat je alleen in de winter eet, je kunt het het hele jaar door eten. En dan is het ook nog eens lekker én gezond! Dit zijn andere zomerse stamppotten die je zeker een keer wilt proeven:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

1 kg aardappelen
500 g snijbonen
150 g geraspte kaas (bijvoorbeeld Goudse kaas)
1 ui
2 teentjes knoflook
100 ml melk
50 g boter
Zout en peper naar smaak