Vegan witlof stamppot

Vegan witlof stamppot

Wil je graag een witlof stamppot eten zonder dierlijke producten? Proef onze vegan witlof stamppot met een bijzondere twist! Snel en makkelijk te maken.

Vegan stamppot

Vegan eten is goed voor je gezondheid en voor de planeet. Door te kiezen voor een vegan stamppot, eet je minder dierlijke producten en draag je bij aan een duurzamere wereld. Vegan stamppoten bevatten over het algemeen minder vet dan stamppoten met vlees. Dit maakt ze een gezondere keuze voor mensen die op hun gewicht willen letten of die een hart-aandoening hebben.

Witlof

Het hoofdingrediënt van deze vegan stamppot is witlof. Witlof is een groente die boordevol vitamines en mineralen zit, zoals vitamine C, vitamine K, kalium en calcium. Aardappelen zijn een goede bron van koolhydraten en vezels. Vegan witlof stamppot is een perfecte maaltijd voor de winter, maar kan ook prima in het voorjaar of de herfst gegeten worden.

Recept vegan witlof stamppot

Wil je deze vegan witlof stamppot serveren? Volg de onderstaande stappen en hij is in een mum van tijd klaar.

Stap 1

Schil de aardappelen met een dunschiller of aardappelschiller. Snijd ze vervolgens in gelijke blokjes van ongeveer 2 centimeter groot. Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg de aardappelblokjes toe en kook ze in circa 15 tot 20 minuten gaar.

Stap 2

Maak de witlof schoon door de buitenste bladeren te verwijderen. Snijd de stronken witlof vervolgens in de lengte doormidden en snijd daarna de stronken in reepjes van ongeveer 1 cm breed. Hak de knoflook fijn en snipper de ui.

Verhit de olijfolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze totdat hij glazig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat de ui aanbrandt. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de gebakken ui en fruit deze nog 1 minuut mee. De knoflook geeft de stamppot een extra pittige smaak.

Doe de witlof in de bakpan bij de ui en knoflook. Bak de witlof 5 minuten mee, of totdat hij iets geslonken is. Roer af en toe om de witlof gelijkmatig te garen.

Voeg de appelstroop of ahornsiroop toe aan de witlof en roer goed door. De zoete smaak van de stroop of siroop balanceert de bittere smaak van de witlof uit.

Breng de witlof op smaak met zout en peper. Gebruik naar eigen smaak. Voeg optioneel 1/2 theelepel chilipeper toe voor een extra pittige stamppot.

Stap 3

Zet het witlofmengsel apart en Giet de aardappelen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met een aardappelstamper.

Voeg het witlofmengsel met de appelstroop of ahornsiroop, de geroosterde walnoten en de verkruimelde veganistische feta toe aan de gestampte aardappelen. Stamp alles goed door elkaar totdat er een gladde en romige stamppot ontstaat.

Garneer de stamppot met verse peterselie en Serveer de stamppot direct met een frisse salade of met veganistische jus.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten

Smaakt deze stamppot naar meer? Op deze website kun je nog veel meer lekkere stamppotgerechten vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van:

Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Stamppotbenodigdheden

Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!

Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.

Advertentie

600 gram aardappelen
3 stronken witlof
1 ui
2 teentjes knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel appelstroop of ahornsiroop
1/2 theelepel chilipeper (optioneel)
100 gram geroosterde walnoten
100 gram veganistische feta
Verse peterselie (voor garnering)