Italiaanse stamppot spinazie (vegetarisch)

Heb je zin in een stamppot die net even wat anders is? Probeer dan de Italiaanse stamppot spinazie! Een heerlijk gerecht voor de zomermaanden. Naast spinazie bevat de stamppot o.a. mozarella, zongedroogde tomaten en pijnboompitten. Smullen maar!

Spinazie

Spinazie is een groene bladgroente die behoort tot de familie van de amaranten. Het is een rijke bron van voedingsstoffen zoals vitamine A, C, E, K, ijzer, calcium, magnesium, foliumzuur en kalium. Spinazie wordt vaak gegeten als bijgerecht bij de maaltijd, maar kan ook worden gebruikt in salades, soepen, smoothies en als ingrediënt in hartige taarten en quiches. En het smaakt ook nog eens heel lekker in stamppot!

Recept Italiaanse stamppot spinazie

Heb je zin om deze bijzondere stamppot te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappels en halveer grote exemplaren. Kook de aardappels gaar in een pan met licht gezouten water. Giet ze af en zet de pan terug op laag vuur om de aardappels droog te stommen.

Stap 2

Zet het vuur uit als het overtollige vocht verdampt is. Stamp de aardappels fijn.

Stap 3

Verwarm, als de aardappels bijna gaar zijn, de olijfolie en knoflook in een klein steelpannetje op laag vuur, zodat de knoflooksmaak in de olie kan trekken.

Let op: zet het vuur niet te hoog, anders verbrandt de knoflook en krijgt de olie een bittere smaak.

Stap 4

Rooster de pijnboompitten licht goudbruin in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Blijf erbij en blijf de pan bewegen, want pijnboompitten verbranden snel.

Stap 5

Voeg de spinazie en de knoflookolie toe aan de aardappelpuree en roer door, totdat de spinazie geslonken is. Roer dan alle overige ingrediënten door de puree en breng op smaak met zout en peper.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Voor dit gerecht worden maar weinig dierlijke producten gebruikt. Om het helemaal veganistisch te maken kun je de mozzarella vervangen met een veganistische variant.

Meer bijzondere stamppotrecepten

Eet vaker stamppot! Als deze Italiaanse stamppot spinazie goed gesmaakt heeft, dan vind je deze stamppotten vast ook lekker om eens klaar te maken:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten. 

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

700 g kruimige aardappels
250 g verse spinazie
100 ml olijfolie
1 knoflookteen
1 bol mozzarella
6 stuks zongedroogde tomaten op olie
10 stuks groene of zwarte olijven
30 g pijnboompitten
Zout en peper uit de molen