Stamppot paksoi met Boursin recept

Stamppot paksoi met Boursin (vegetarisch)

Stamppot Paksoi met Boursin is een heerlijk en eenvoudig recept dat een smakelijke twist geeft aan de traditionele stamppot.

Paksoi

Paksoi staat ook bekend als Chinese kool en deze groente wordt gebruikt in de Aziatische keuken. De groente heeft een milde en knapperige textuur, en een subtiele smaak die zowel zoet als licht bitter kan zijn. Paksoi is erg gezond, het is namelijk rijk aan voedingsstoffen. Zo zit er in paksoi o.a. vitamine C, vitamine K, vitamine A en calcium.

De groente kan op verschillende manieren worden klaargemaakt. Zo kun je het rauw eten, maar ook stomen, roerbakken, koken en grillen. Het is belangrijk om zowel de bladeren als de stelen van de paksoi te gebruiken, omdat beide een andere textuur en smaak hebben.

Let op bij het kopen van paksoi. Ga op zoek naar exemplaren met heldergroene bladeren en stevige, knapperige stelen. Vermijd paksoi met verlepte bladeren of bruine plekken.

Tip! Heb je nog nooit paksoi gesneden? Maak het jezelf gemakkelijk en bekijk deze instructievideo.

Boursin

Boursin is een bekend merk van zachte roomkaas, oorspronkelijk afkomstig uit Frankrijk. Het staat bekend om zijn romige textuur en rijke, kruidige smaak. Boursin wordt gemaakt van verse room en gemengd met verschillende kruiden en specerijen, zoals knoflook, peterselie, bieslook, en peper.

Door de rijke en romige textuur van Boursin is het een populaire keuze om gerechten op smaak te brengen en extra smeuïgheid toe te voegen. Het kan bijvoorbeeld worden toegevoegd aan stamppotten, pasta’s, risotto’s, ovenschotels of gebruikt worden als vulling voor groenten, zoals champignons of paprika’s.

Recept stamppot paksoi met Boursin

Heb je zin om deze smeuïge stamppot paksoi met Boursin te maken? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Spoel ze af onder koud water. Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de aardappelen toe en kook ze gaar in ongeveer 15-20 minuten, of tot ze zacht zijn. Giet de aardappelen af en laat ze kort droogstomen.

Stap 2

Terwijl de aardappelen koken, bereid je de paksoi voor. Snijd de onderkant van de paksoi af en verwijder eventueel lelijke bladeren. Snijd de paksoi in dunne repen. Snijd ook de uit en de knoflook in kleine stukjes.

Stap 3

Verhit een beetje boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en bak ze glazig. Voeg de paksoi toe aan de pan en roerbak deze gedurende 3-4 minuten, tot de paksoi iets zachter wordt. Voeg de Boursin toe aan de pan en laat het smelten. Roer alles goed door elkaar totdat de paksoi volledig bedekt is met de romige saus.

Stap 4

Voeg de gekookte aardappelen toe aan de pan met paksoi en Boursin. Gebruik een stamper om de aardappelen en paksoi te stampen tot een smeuïge stamppot. Voeg indien gewenst wat melk toe om de stamppot zachter te maken.

Breng de stamppot op smaak met zout en peper naar smaak. Proef en pas de kruiden aan indien nodig en serveer de stamppot.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever helemaal geen dierlijke producten? Ook dan kun je deze smeuïge stamppot maken. Vervang de Boursin met een vegan roomkaas (bijvoorbeeld op basis van cashewnoten of soja) en de melk met een plantaardige variant.

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Probeer ook eens een van deze recepten:

Kijk op deze pagina voor nog meer receptinspiratie.

Zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag

Advertentie

800 gram aardappelen
2 stronken paksoi
1 ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
150 gram Boursin of een vergelijkbare roomkaas met kruiden
50 ml melk (optioneel)
Zout en peper naar smaak
Een klontje boter