Tuinbonen stamppot: perfect voor Pasen

Deze tuinbonen stamppot is een heerlijk fris gerecht voor de Paasdagen. Voeg eventueel eieren toe om het nog feestelijker te maken. Fijne Pasen!

Tuinbonen

Een stamppot met tuinbonen, heb je dat wel eens geproefd? Tuinbonen, ook bekend als velderwtjes of tuinerwten, zijn een eetbare peulvrucht die afkomstig is van de tuinboonplant (Vicia faba). Ze hebben een groene kleur en zijn ovaalvormig.Tuinbonen hebben een licht nootachtige smaak en een zachte textuur. 

Wist je dat Tuinbonen rijk  zijn aan voedingsstoffen? Ze zijn een goede bron van vezels, eiwitten, foliumzuur, vitamine B6 en mineralen zoals ijzer, kalium en magnesium. Ze bevatten ook antioxidanten en fytonutriënten. Tuinbonen zijn dus erg gezond!

Tuinbonen zijn een heerlijke toevoeging aan stamppot. Ze voegen een interessante textuur en smaak toe aan het gerecht.

Veldsla

Naast tuinbonen voegen we in deze stamppot een tweede groente toe: veldsla. Deze bladgroente, ook bekend als veldkers of rapunzel, staat bekend om zijn delicate smaak en zachte textuur. Veldsla heeft kleine, ronde en donkergroene bladeren die een milde, nootachtige smaak hebben. De bladeren zijn zacht en knapperig, waardoor ze een aangename textuur toevoegen aan salades en andere gerechten.

Wat betreft voedingswaarde is veldsla rijk aan vitamine C, vitamine A, ijzer en voedingsvezels. Het is ook laag in calorieën, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die op hun calorie-inname letten.

De toevoeging van veldsla maakt deze stamppot nog frisser en perfect voor een lentedag. 

Recept tuinbonen stamppot

Wil je deze lekkere stamppot tuinbonen op tafel zetten? Volg de onderstaande stappen en je kunt in no time genieten van deze lentestamppot.

Stap 1

Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in weinig water met zout in 20 minuten gaar. Smelt 25 g boter in een pan en schep de ui, de bevroren tuinboontjes erdoor. Voeg zout en (versgemalen) peper naar smaak toe. 

Stap 2

Smoor de boontjes met de deksel op de pan in 10 minuten zachtjes gaar. Verhit de rest van de boter in een koekenpan en bak de repen ham in 5 minuten krokant.

Stap 3

Giet de aardappelen af en stamp ze fijn. Roer er zoveel melk door dat het een smeuïge puree wordt.

Stap 4

Meng de tuinboontjes door de puree en schep de veldsla er beetje bij beetje door. Breng de stamppot op smaak met zout en (versgemalen) peper. Schep de stamppot in warme diepe borden. Leg de gebakken ham erbovenop.

Eet smakelijk!

Variatie

Eet je liever geen vlees? Je kunt de hamblokjes natuurlijk vervangen met een vegetarische variant of vegetarische spekreepjes. 

Daarnaast kun je voor een extra feestelijke touch gekookte eieren toevoegen aan het gerecht. Zo past het nog beter bij Pasen!

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Probeer ook eens een van deze stamppotrecepten:

Kijk hier voor alle stamppotrecepten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1,25 kg aardappels (kruimig)
300 g tuinbonen (diepvries)
250 g ham (in brede repen)
1 ui (gesnipperd)
75 g veldsla
150 ml warme melk
50 g boter
1 theelepel gedroogd tijm