Broc­co­li­stamp­pot met no­ten & gei­ten­kaas

Recept broccolistamppot met no­ten & gei­ten­kaas (vegetarisch)

Een combinatie van broccoli, geitenkaas, dragon, noten en gedroogde tomaten maken samen een smeuïge broccolistamppot. Een recept voor een heerlijke maaltijd!

Broccoli

Broccoli is een groente die behoort tot de kruisbloemige familie, net als bloemkool, kool en spruitjes. Het heeft een knapperige textuur en een milde, ietwat bittere smaak.

Broccoli is enorm gezond en bevat veel belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine C, vitamine K, foliumzuur, vezels en antioxidanten. Het wordt beschouwd als een “superfood” vanwege zijn vele gezondheidsvoordelen. 

Broccoli is een veelzijdige groente en kan op verschillende manieren worden bereid, zoals stomen, koken, roosteren of roerbakken. Het kan worden toegevoegd aan salades, soepen, roerbakgerechten en pasta’s. En het smaakt ook nog eens heerlijk in een stamppot!

Geitenkaas

Geitenkaas is de smaakmaker in deze broccolistamppot. Dit is een kaassoort die gemaakt wordt van geitenmelk. Het is een gezond alternatief voor kaas gemaakt van koemelk, omdat het over het algemeen minder vet en lactose bevat.

Geitenkaas kan zowel hard als zacht zijn. Het heeft een kenmerkende smaak die varieert van mild en zoet tot sterk en scherp, afhankelijk van de leeftijd en het type geitenkaas. Geitenkaas wordt vaak gebruikt in salades, als broodbeleg en als ingrediënt in warme gerechten zoals quiches en stamppotten. 

Recept broccolistamppot met noten & geitenkaas

We kunnen ons voorstellen dat je deze bijzondere stamppot eens wilt proeven. Volg de onderstaande stappen en je broccolistamppot staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd deze in gelijke kleine stukken. Breng deze in een ruime pan water met een beetje zout aan de kook en kook ze in 15 minuten gaar. Kook de broccoli de laatste 4 minuten met de aardappelen mee. Giet het geheel af en vang een kopje kookvocht op.

Stap 2

Snijd ondertussen de lente-ui in ringetjes en verkruimel de geitenkaas. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de noten in 3 minuten op middelhoog vuur goudbruin. Neem de geroosterde noten uit de pan en laat ze afkoelen op een bord. Hak ze grof.

Stap 3

Voeg ½ kopje kookvocht, de lente-ui en dragon toe aan de aardappelen en broccoli en stamp dit tot een grove puree. Voeg de tomaten met de olie uit het bakje en de helft van de geitenkaas toe aan de stamppot en meng door elkaar.

Voeg eventueel meer kookvocht toe als de stamppot te droog is. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bestrooi met de rest van de geitenkaas en de noten. Serveer direct.

Eet smakelijk!

Meer bijzondere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar andere bijzondere stamppotten die je eens moet proberen:

Kijk op deze pagina voor al onze recepten. 

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 netje kruimige aardappelen
600 g broccoliroosjes
1 bosje lente-ui
200 g geitenkaas (in plakjes)
80 g saladenotenmix
2 pakjes gedroogde dragon
130 g zongedroogde tomaten