Deze zoete aardappel broccoli stamppot is een ware smaakexplosie! De cashewnoten voegen een crunch toe en de kokosmelk geeft de stamppot een romige twist.
Zoete aardappel
Zoete aardappelen variëren in vorm en kleur, van langwerpig en oranje tot rond en paars. Het vruchtvlees is stevig en vochtig, met een zoete, aardachtige smaak die hints heeft van karamel en vanille. In tegenstelling tot de gewone aardappel, die tot de nachtschadefamilie behoort, is de zoete aardappel een bron van bètacaroteen, vitamine C, vezels en kalium.
Van stamppoten en soepen tot salades en taarten, de zoete aardappel voegt een vleugje kleur, smaak en voedingswaarde toe aan elke maaltijd.
Broccoli
De broccoliroosjes, die het meest gegeten worden, hebben een stevige structuur met een diepgroene kleur. De smaak is licht bitter, nootachtig en fris, met hints van kool en asperges. Broccoli is een uitstekende bron van vitamine C, K, A en B6, evenals vezels, kalium en mangaan.
De bittere smaak van broccoli contrasteert mooi met de zoete smaak van de zoete aardappel, waardoor een unieke en uitgebalanceerde smaakbeleving ontstaat.
Recept zoete aardappel broccoli stamppot met cashewnoten en kokosmelk
Heb je zin om deze bijzondere stamppot te proberen? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel.
Stap 1
Schil de zoete aardappelen met een dunschiller of aardappelschiller. Snijd ze vervolgens in gelijke blokjes van ongeveer 2 cm groot. Dit zorgt ervoor dat ze gelijkmatig gaar koken.
Snijd de broccoliroosjes van de stronk af. Was de broccoliroosjes vervolgens goed onder stromend water.
Pel de ui en snipper deze fijn.
Pel de knoflookteentjes en hak ze fijn.
Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat de cashewnoten afkoelen en hak ze daarna grof.
Pers de limoen en voeg het limoensap toe aan een kommetje.
Stap 2
Vul een grote pan met water en breng aan de kook. Voeg de zoete aardappelblokjes toe en kook ze in circa 15-20 minuten gaar. De kooktijd kan variëren afhankelijk van de grootte van de aardappelen. Controleer de gaarheid met een vork.
Stap 3
Vul een andere pan met water en breng aan de kook. Voeg de broccoliroosjes toe en kook ze in ongeveer 5 minuten beetgaar.
Stap 4
Verhit de olijfolie in een grote bakpan op middelhoog vuur. Voeg de gesnipperde ui toe en fruit deze totdat hij glazig is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer af en toe om te voorkomen dat de ui aanbrandt. Voeg de fijngehakte knoflook toe aan de gebakken ui en fruit deze nog 1 minuut mee. De knoflook geeft de stamppot een extra pittige smaak.
Stap 5
Giet de gekookte zoete aardappelen af in een vergiet en laat ze uitlekken. Doe de aardappelen terug in de pan en stamp ze fijn met een aardappelstamper.
Voeg de gekookte broccoliroosjes, de gebakken ui en knoflook, de kokosmelk, de geroosterde en gehakte cashewnoten, het limoensap, de kaneel, zout en peper toe aan de gestampte aardappelen. Stamp alles goed door elkaar totdat er een gladde en romige stamppot ontstaat.
Proef de stamppot en voeg indien nodig extra zout, peper of limoensap toe naar eigen smaak. Garneer de stamppot met verse koriander. Serveer de stamppot direct met een frisse salade of met veganistische jus.
Eet smakelijk!
Meer lekkere stamppotten
Smaakt deze stamppot naar meer? Dan zit je goed op deze website! Hier delen we wekelijks nieuwe stamppotrecepten en de mogelijkheden zijn eindeloos. Proef ook deze gerechten:
- Broccolistamppot met kaas
- Vegan witlof stamppot
- Zoete aardappel stamppot met geitenkaas, honing en walnoten
Kijk op deze pagina voor al onze stamppotrecepten en op onze blog voor allerlei handige kooktips.
Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.
Stamppotbenodigdheden
Eet je graag stamppot en ben je op zoek naar fijne keukenspullen voor het maken van je volgende stamppot? Dit zijn onze favoriete stamppotbenodigdheden!
Kijk voor meer tips in onze stamppot shop.