stamppot-gegratineerde-bloemkool

Stamppot gegratineerde bloemkool uit de oven (vegetarisch)

Een romige stamppot met gegratineerde bloemkool uit de oven met een krokante bovenkant van gegratineerde bloemkool. Die wil je absoluut een keer geproefd hebben. In 5 eenvoudige stappen zet jij dit heerlijke gerecht op tafel. Wedden dat iedereen ervan zal smullen? 

Bloemkool

Bloemkool is een lekkere groente die je stamppot nog smeuïger maakt. Hoewel bloemkool het hele jaar door verkrijgbaar is, is het seizoen van augustus tot en met december. Een echte herfstgroente dus en in deze maanden is de groente ook het lekkerst.

Bloemkool is erg veelzijdig. Het kan worden gekookt, gestoomd, gebakken of gegrild en zowel warm als koud worden gegeten. Het is een rijke bron van vitamine C, K en B6, evenals foliumzuur, kalium en vezels, dus een erg gezonde groente!

Gratineren

In dit gerecht gratineren we bloemkool in de oven. Maar wat is gratineren eigenlijk? Gratineren is een kooktechniek waarbij een gerecht wordt bedekt met een laagje kaas, broodkruimels, paneermeel, boter of een mengsel daarvan, en vervolgens wordt gegratineerd in de oven of onder een grill.

Tijdens het gratineren wordt het oppervlak van het gerecht goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant zacht en smeuïg blijft. Dit maakt het perfect voor een stamppot, zeker in combinatie met bloemkool.

Gratineren maakt van dit gerecht comfortfood, waar je heerlijk van kunt smullen tijdens een stormachtige herfstdag.

Recept stamppot gegratineerde bloemkool uit de oven

Gegratineerde bloemkool met kerrie, dat is echt zo lekker! Volg de onderstaande stappen en je stamppot stat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in water met zout in 15 minuten gaar. Giet af en stamp met 3 eetlepels olie, de kaas en de melk tot een smeuïge puree. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.

Stap 2

Snijd de bloemkool in zo klein mogelijke roosjes. Kook de bloemkool 3 minuten in water. Giet af en laat uitlekken.

Stap 3

Verwarm de oven voor op 200 ºC. Maal in de keukenmachine het amandelschaafsel, het brood, de rest van de kaas en 3 eetlepels olie tot een kruimig geheel.

Stap 4

Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de kerriepoeder 1 minuut op laag vuur. Voeg de bloemkool toe en bak nog 5 minuten op middelhoog vuur.

Stap 5

Snijd de bosui in dunne ringetjes en roer met de bloemkool door de aardappelpuree. Schep de stamppot in de ovenschaal en bestrooi met het amandelkaaskruim. Zet ca. 20 min. in de oven totdat de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Eet smakelijk en geniet van deze smeuïge stamppot met gegratineerde bloemkool uit de oven!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen zuivel of dierlijke producten? Vervang de melk dan door wat opgevangen kookvocht en de kaas door bijvoorbeeld plantaardige goudse rasp.

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dit zijn een paar andere smakelijke stamppotgerechten.

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie.

Heb je zelf een lekker recept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg aardappel
8 el olijfolie
300 g oude kaas 48+
100 ml melk
500 g bloemkoolroosjes
55 g amandelschaafsel
2 sneetjes witbrood
2 el kerriepoeder
3 bosuitjes
zout en peper naar smaak