pexels-zoete aardappelstamppot

Vegetarische zoete aardappelstamppot met rode bieten

Deze vegetarische zoete aardappelstamppot met rode bieten is het hele jaar door lekker om te eten. Niet alleen smakelijk voor volwassenen, dit recept doet het ook heel goed bij kinderen!

Zoete aardappel en rode biet

De combinatie van rode biet en zoete aardappel is niet alleen heerlijk, maar ook heel gezond!

Rode bieten zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamines en mineralen. Ze zijn vooral een goede bron van foliumzuur, kalium, ijzer en antioxidanten. Rode bieten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen, het verbeteren van de bloeddruk en het versterken van de algehele gezondheid.

Zoete aardappelen zijn ook rijk aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine C, vezels en antioxidanten. Zoete aardappelen zijn van nature zoet en hebben een lage glycemische index, waardoor ze een goede optie zijn voor mensen die hun bloedsuikerspiegel onder controle willen houden.

Lekker variëren

Net als met alle maaltijden is het ook bij stamppot het meest gezond om regelmatig te variëren. Zowel met de groenten, het vlees en de vis, als met de aardappelen. Daarom hebben we deze week een lekkere zoete aardappelstamppot. Deze stamppot is het hele jaar door lekker om te eten. Door de zoete smaak van de aardappelen én de rode bieten, is het vaak ook een succes bij kinderen. 

Zoete aardappelstamppot met rode bieten recept

Heb je zin om deze lekkere stamppot te maken? Volg de vijf stappen hieronder en je kunt binnen een half uur aan tafel.

Stap 1

Schil de zoete aardappels en snijd ze in kleine blokjes. Kook de aardappels vervolgens in ruim kokend water met een snufje zout gaar.

Stap 2

Was, schil en rasp de appel en rode bieten. 

Stap 3

Maak een dressing door de olijfolie, citroensap, tomatenpuree, kaneel, paprikapoeder door elkaar te mengen met een staafmixer. Voeg eventueel nog wat citroensap of zout toe. Meng vervolgens de geraspte appel en biet door de dressing en maak het af met wat koriander.

Stap 4

Giet de zoete aardappels af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappels en voeg steeds een beetje kookvocht toe om het smeuïg te maken.

Stap 5

Meng ten slotte met een lepel het appel-bietenmengsel door de zoete aardappelstamppot.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotrecepten

Heb je na het eten van deze smeuïge stamppot zin in meer lekkere stamppotgerechten? Probeer ook eens een van deze recepten:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je een stamppotrecept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

2 grote zoete aardappelen (bataat)
2 rode voorgekookte bieten
1 appel
1 eetlepel tomatenpuree
1/2 theelepel kaneel
1 eetlepel citroensap
1 eetlepel olijfolie
1 eetlepel paprikapoeder (of 1
5 eetlepel sambal oelek)
1 eetlepel koriander