unsplash-stamppot-rode bieten

Stamppot rode bieten met ui en spek en appel

Deze stamppot rode bieten met ui en spek en appel is een heerlijke combinatie tussen hartig en zoet. En daarmee is het een zeer geschikt recept voor kinderen. Maar ook als je geen kinderen aan de eettafel hebt zitten is dit een heerlijk recept voor alle seizoenen.

Rode bieten

Rode bieten zijn erg gezond doordat ze veel verschillende vitaminen en mineralen bevatten. Denk aan vitamine A, C en B11 en kalium, magnesium en calcium. Let er wel op dat je niet t├ę veel rode bieten eet, omdat deze groente ook nitraat bevat. Een te grote hoeveelheid nitraat kan schadelijk zijn voor je gezondheid. De hoeveelheden in dit recept kunnen absoluut geen kwaad en geven je juist een fijne vitamine-boost.

Wist je dat rode bieten in sommige delen van Nederland en Belgi├ź ook wel “kroten” worden genoemd?

Recept stamppot rode bieten met ui en spek en appel

Volg de onderstaande stappen en deze lekkere frisse zomers stamppot staat binnen dertig minuten op tafel.

Stap 1

Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met zout in 20 min. gaar.

Stap 2

Verhit ondertussen 25 gram boter in een koekenpan en bak de spekblokjes in 6 minuten knapperig. Snijd de ui in halve ringen. Voeg de ui toe aan het spek en bak 1 minuut mee.

Stap 3

Schil de rode bieten en snijd ze in blokjes. Voeg de bieten toe en bak 4 minuten mee.

Stap 4

Snijd de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de kwarten in stukjes. Voeg ze toe aan het bietenmengsel.

Stap 5

Giet de aardappelen af en vang wat kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht met de pureestamper tot een smeuïge puree.

Stap 6

Schep het bietenmengsel erdoor en breng op smaak met peper en zout.

Eet smakelijk en geniet van je stamppot rode bieten!

Liever vegetarisch?

De spekblokje kun je vervangen door vegetarische spekreepjes. Wanneer je veganistisch eet kun je de boter om in te bakken vervangen door olie, zoals bijvoorbeeld arachideolie. De boter in stap 5 kun je achterwege laten of vervangen door een plantaardige variant. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Stamppot is niet alleen een lekkere maaltijd in de winter, maar kan het hele jaar door gegeten worden. Deze stamppotten zijn ook erg lekker om te maken en heel geschikt om te eten in de warme zomermaanden.

Kijk op onze website voor meer alle lekkere zomerse stamppotgerechten. 

Heb jij ook een heel lekker stamppotrecept gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 1/5 kg aardappels
50 g boter
300 g gerookte spekblokjes
1 ui
500 g gekookte rode bietjes
1 appel
zout en peper naar smaak