stamppot rucola met oude kaas

Recept rucola stamppot met oude kaas (vegetarisch)

Ben je een liefhebber van hartig eten? Volg dit recept rucola stamppot met oude kaas en zet een heerlijke maaltijd op tafel. Eet smakelijk!

Rucola

Rucola zit vol met vitamines en vezels. Deze groente valt op door zijn hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit namelijk al 34% van de referentie-inname voor calcium. Dat is zelfs meer dan in boerenkool, rammenas of Chinese kool. Ook deze groenten blinken uit in hun hoge calciumgehalte. Calcium is onder andere nodig om je botten gezond en sterk te houden. Naast calcium bevat rucola ook veel ijzer. Een echte krachtpatser dus!

Oude kaas

De oude kaas zorgt in dit recept voor een perfecte zoute bite. Oude kaas is een kaas die gedurende een langere tijd heeft gerijpt, meestal tussen de 10 maanden tot meerdere jaren. Door het langdurige rijpingsproces ontwikkelt oude kaas een intensere smaak en een stevige textuur. De kaas krijgt vaak een licht brokkelige structuur en een diepere, complexere smaak met hints van nootachtigheid en karamel.

Oude kaas is een favoriet onder kaasliefhebbers en kan op zichzelf genoten worden of gebruikt worden als smaakvolle toevoeging aan verschillende gerechten, zoals deze stamppot!

Recept rucola stamppot met oude kaas

Heb je zin om deze lekkere hartige stamppot te proeven? Volg de onderstaande stappen en het gerecht staat in een mum van tijd op tafel. 

Stap 1

Schil 1 kilo kruimige aardappels en snijd ze in kleine stukken.

Stap 2

Breng in een pan een laag water van ongeveer 4 centimeter aan de kook. Voeg een halve theelepel zout toe. 

Stap 3

Voeg de aardappelen toe aan het water en breng ze aan de kook. Kook de aardappelen met de deksel op de pan in 20 minuten gaar.

Stap 4

Verwarm 150 ml melk tot net onder het kookpunt. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de pureestamper.

Stap 5

Voeg al roerend met een houten spatel zo veel melk toe dat het een fijne, smeuïge puree wordt.

Stap 6

Voeg 25 gram boter toe. Zet de pan weer op het vuur en verwarm de puree al roerend op zacht vuur tot de boter is gesmolten.

Stap 7

Breng de puree op smaak met nootmuskaat en zout en peper.

Stap 8

Meng 2 zakken rucolasla (à 75 gram per stuk) in gedeelten door de puree en warm de stamppot nog heel even door. Verbrokkel 250 gram oude kaas. Meng de helft van de kaas door de stamppot. 

Schep de stamppot op de borden en garneer met de overige oude kaas.

Eet smakelijk!

Liever veganistisch?

Eet je liever geen dierlijke producten, maar wil je toch deze stamppot rucola met oude kaas maken? Dan kun je de melk en de boter vervangen door een plantaardige variant of deze gewoon achterwege laten. Je kunt namelijk prima het kookvocht van de aardappelen opvangen en de stamppot daarmee smeuïger maken. De oude kaas kun je vervangen door edelgistvlokken of door een vegan kaas naar keuze. 

Meer inspiratie voor stamppotrecepten

Wil je vaker stamppot eten? Dan zit je goed op deze website! Dit zijn een paar van onze favoriete stamppotten in de lente en de zomer:

Kijk op onze website voor meer receptinspiratie

Heb je zelf een lekkere stamppot gemaakt? Deel hem op social media met #stamppotmaandag!

Advertentie

1 kg kruimige aardappels
150 ml melk
25 g boter
Nootmuskaat
2 zakken rucolasla (a 75 g)
250 g oude kaas