Spruitjesstamppot met geitenkaas (vegetarisch)

Lekker recept voor de tweede Pinksterdag!

Spruitjesstamppot met geitenkaas is een heerlijke variant op de traditionele Hollandse stamppot. Een gezonde en lekkere feel good maaltijd.

Spruitjes

Spruitjes behoren tot de koolfamilie, hebben een ronde vorm en worden gekenmerkt door hun groene kleur en licht bittere smaak. Niet iedereen vind spruitjes even lekker, maar ze zijn wel heel erg gezond! Ze zijn rijk aan vitamine C, vitamine K en vezels.

Spruitjes zijn populaire groente in de herfst- en wintermaanden en zijn verkrijgbaar van oktober tot maart. De groente is ontzettend veelzijdig, je kunt ze stomen, koken of roosteren. 

Geitenkaas

In dit recept combineren we spruitjes met geitenkaas en dat is een heerlijke combinatie! Geitenkaas is een kaassoort die gemaakt wordt van geitenmelk. Het is een gezond alternatief voor kaas gemaakt van koemelk, omdat het over het algemeen minder vet en lactose bevat. Geitenkaas kan zowel jong als oud zijn en kan zowel zacht als hard zijn. Het heeft een kenmerkende smaak die varieert van mild en zoet tot sterk en scherp, afhankelijk van de leeftijd en het type geitenkaas. 

De milde en lichtzoete smaak van de spruitjes gaat goed samen met de zachte en romige smaak van geitenkaas.

Recept Spruitjesstamppot met geitenkaas

Heb je zin in deze gezonde smeuïge stamppot? Volg de onderstaande stappen en de spruitjesstamppot met geitenkaas staat binnen een half uur op tafel.

Stap 1

Kook de aardappelen in 15 tot 20 minuten gaar en kook de spruitjes in 8 tot 10 gaar in ruim kokend water. Giet beide af. Stamp de aardappelen tot een puree.

Stap 2

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan. Bak hierin de ui 3 minuten Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.

Stap 3

Snijd de geitenkaas in stukjes. Hak de noten grof. Voeg de spruitjes en het uimengsel toe aan de aardappelpuree en stamp grof. Voeg de geitenkaas, noten, nootmuskaat en kaneel toe. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm het geheel nog even door en serveer dan.

Eet smakelijk!

Meer lekkere stamppotten

Wil je vaker stamppot eten en het liefst een stamppot die net even anders is? Deze stamppotten zijn ook erg smakelijk:

Op deze pagina vind je al onze lekkere stamppotgerechten. 

Heb je zelf ook een stamppot gemaakt? Deel je recept op social media en gebruik #stamppotmaandag!

Advertentie

1.5 kg iets kruimige aardappelen
900 g spruitjes
1 ui
3 tenen knoflook
3 el olijfolie
150 g geitenkaas (Bettine Blanc 58+)
150 g notenmelange
½ tl nootmuskaat
½ tl kaneel