Stamppot bruine bonen - Groningse stopverf

Stamppot bruine bonen: een Groningse stamppot!

Stamppot bruine bonen is een heerlijke winterse stamppot en is een typisch Gronings gerecht. Met dit recept zet je de stamppot in no time op tafel!

Groningse stamppot

Elke regio in Nederland heeft zijn eigen traditionele stamppotgerechten, en stamppot met bruine bonen is een van de variaties die typisch is voor Groningen.  Deze provincie staat bekend om zijn rijke agrarische geschiedenis. Van oudsher werden er in Groningen veel bruine bonen verbouwd, wat heeft bijgedragen aan de populariteit van dit gerecht in de regio. Vanwege de structuur van de stamppot wordt hij ook wel stopverf genoemd.

Stamppot bruinen bonen is een voorbeeld van hoe regionale ingrediënten en culinaire tradities de Nederlandse keuken hebben gevormd en hoe deze gerechten nog steeds worden gekoesterd als een belangrijk onderdeel van de lokale cultuur.

Bruine bonen

Wist je dat bruinen bonen heel voedzaam zijn? Bruine bonen zijn rijk aan eiwitten, vezels, complexe koolhydraten, mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium, en vitaminen zoals B6, foliumzuur en K. Deze combinatie maakt ze een uitstekende bron van plantaardige voeding die kan bijdragen aan een gezond hart, een betere spijsvertering, en een stabiele bloedsuikerspiegel. Bovendien zijn ze ideaal voor vegetariërs en veganisten vanwege hun hoog eiwitgehalte.

Recept Stamppot bruine bonen

Wil je deze stevige feel good maaltijd zelf proeven? Volg de onderstaande stappen en de stamppot bruine bonen staat in een mum van tijd op tafel.

Stap 1

Schil en snijd de aardappelen in stukjes. Kook de aardappelen in een ruime pan met water en wat zout tot ze gaar zijn. Giet de aardappelen af en laat ze even droogstomen.

Stap 2

Snipper de ui en hak de knofloof fijn. In een grote koekenpan verhit je de olie en bak je de ui, knoflook en spekreepjes tot ze goudbruin zijn.

Stap 3

Laat de bruine bonen uitlekken en voeg ze toe aan de koekenpan. Verwarm ze een paar minuten mee met de ui, knoflook en spekreepjes. Als je van een wat pittigere smaak houdt, kun je hier ook de gemalen komijn toevoegen.

Stap 4

Giet de groentebouillon in de pan en laat het geheel even pruttelen totdat de bonen goed zijn verwarmd.

Stap 5

Stamp de aardappelen fijn en voeg de boter toe. Meng het goed door elkaar tot een smeuïge puree.

Stap 6

Voeg het bruine bonenmengsel toe aan de puree en meng alles goed door elkaar. Breng de stamppot op smaak met zout en peper.

Serveer de stamppot met bruine bonen in diepe borden en garneer eventueel met verse peterselie of bieslook.

Eet smakelijk!

Liever vegetarisch?

Eet je liever geen vlees? Je kunt de spekreepjes vervangen door plantaardige spekreepjes. Je kunt deze bruine bonen stamppot ook veganistisch maken door kookvocht van de aardappelen te gebruiken in plaats van boter.

Meer lekkere stamppotten

Stamppot is gezond en lekker! Wil je vaker stamppot eten? Dit zijn een paar heerlijke recepten:

Kijk op deze pagina voor al onze smakelijke stamppotten.

Heb je zelf ook een lekkere stamppot gemaakt? Deel je recept op social media met #stamppotmaandag.

Advertentie

1 kg aardappelen
800 gram bruine bonen
1 grote ui
4 teentjes knoflook
300 gram gerookte spekreepjes
4 eetlepels olie
300 ml groentebouillon
100 gram boter
2 theelepels gemalen komijn (optioneel)
Zout en peper naar smaak
Verse peterselie of bieslook, fijngehakt (optioneel, ter garnering)